Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagovornik Brexita

NAKON RAZGOVORA S VRHOM VLADE 'Članak 50 mogao bi biti aktiviran početkom sljedeće godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već početkom 2017. Britanci bi mogli aktivirati članak 50 za izlazak iz Europske unije, a kada to učine to će biti nepovratni korak ka izlasku, naglašava Iain Duncan Smith, zagovornik Brexita nakon razgovora s vrhom britanske Vlade.

Članak 50, nikada još provedeni protokol za istupanje iz Europske unije, mogao bi biti aktiviran početkom 2017., smatra Iain Duncan Smith, zastupnik u britanskom parlamentu i bivši ministar.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

Smith je također veliki zagovornik izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Kaže kako je razgovarao s vrhom britanske Vlade, uključujući i samom premijerkom Theresom May, te je uvjeren kako smatraju da što prije moraju aktivirati članak 50, piše Independent.

Ranije ovog mjeseca objavljeno je kako ministri još uvijek razgovaraju o odgađanju aktivacije dvogodišnjeg procesa izlaska iz Unije, jer uredi premijerke za Brexit i međunarodnu trgovinu neće biti spremni na vrijeme za pregovore početkom 2017.

'Razgovarao sam s njima i siguran sam da im je veoma jasno kako se što brže moraju složiti da se članak 50 aktivira početkom sljedeće godine. Kada to učine, bit ćemo osuđeni na put da Britanija izađe i ja vjerujem da svi imaju pozitivan stav oko ishoda koji će se dogoditi. Izaći ćemo van i bit će nam nevjerojatno dobro', rekao je Smith.

Kazao je kako bi se Britanija trebala osloniti na pravila Svjetske trgovinske organizacije prilikom poslovanja s EU nakon što iz nje izađu.

Dodao je da europske zemlje uključujući Njemačku imaju snažnu želju ispregovarati trgovinski dogovor s Velikom Britanijom. Također napominje da je u više u interesu EU nego u interesu Britanije da te dvije strane imaju trgovinske odnose.

'Imajmo na umu da ćemo imati pristup tržištu pod pravilima Svjetske trgovinske organizacije, pa je pitanje zapravo – želimo li više preferencijalnih dogovora od toga?', argumentira Smith.

Ukoliko Britanija ne uspije pregovarati odvojeni dogovor nakon dvije godine koliko je dopušteno člankom 50, onda će se trgovina s EU provoditi po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

'Zapravo, ako pogledate EU, mnoge te zemlje sada očajnički pokušavaju izgladiti odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom. Naprimjer, Njemačka sada prolazi kroz prilično težak period. Njezini proizvođači duboko su zabrinuti što će se dogoditi i žele pronaći način da se osiguraju da ne završe s tarifnim barijerama koje bi im bile nametnute prilikom izvoza u Britaniju', kaže Smith te poručuje da EU želi isto što i Britanija – bescarinski pristup tržištu.

Podsjetimo, na referendumu održanom 23. lipnja Britanci su se većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene