Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Anders Behring Breivik, kojem se sudi za smrt 77 osoba u Norveškoj, u ponedjeljak je nastavio sa svjedočenjem objašnjavajući ubojstva na otoku Utoya, gdje je 22. srpnja 2011. ubio 69 osoba, uglavnom mladih.


Počinio sem mali čin barbarizma kako bi spriječio veći, opravdavao je svoj ubilački pohod danas pred sudom u Oslu Anders Behring Breivik.  Ispričavam se zbog ubojstva 'nevinih' ljudi koji su u tom trenutku prolazili pored zgrade vlade, a nemaju nikakve veze s politikom - kazao je Breivik.

Vezani članci Branimir Glavaš Sudačka križaljka: Suđenje Glavašu za ratni zločin opet počinje ispočetka Suci dolaze na ispitivanje u USKOK Osječki suci kojima je Mamić na leđa natovario teške optužbe morat će se suočiti i s dodatnim teretom - utvrđen im je nesrazmjer imovine

Šestog dana procesa, Breivik bi trebao odgovoriti na pitanja iz optužnice vezana uz masakr.U petak je desničarski ekstremist detaljno opisivao, stravično hladnim i mirnim glasom, kako je 75 minuta pucao po mladima na otoku, od kojih su neki bili paralizirani strahom, a većinu je ubio metkom u glavu.

Prema njegovim riječima, adolescenti su bili legitimna meta kao članovi političke organizacije koja je po njegovom mišljenju izložila norveško društvo multikulturalnosti i islamu. U ponedjeljak je Breivik trebao odgovoriti na glavno pitanje, vezano uz njegovo mentalno zdravlje, ali zbog kašnjenja procesa, tužitelj je zatražio da se o tome raspravlja u srijedu.

>> Breivik: Bio sam gotovo prestravljen, užasno sam se bojao i zapravo to nisam želio učiniti

Iako je na prvom psihijatrijskom vještanju proglašen psihotičnim, dok je na drugom ocijenjen mentalno zdravim, Breivik želi da mu se sudi jer ne želi da se njegova islamofobična ideologija proglasi dijagnozom.'Ja nisam psihijatrijski slučaj i ja sam kazneno odgovoran', rekao je u petak.

Breivik (33) je 22. srpnja prošle godine ubio 69 osoba na otoku Utoya, dok je ranije u Oslu ubio osam osoba. Ako bude proglašen mentalnim bolesnikom, život bi mogao provesti u psihijatrijskoj klinici. (Hina)