Serge Brammertz (Foto: UNTV)
Serge Brammertz (Foto: UNTV) Foto: UNTV

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz ocijenio je u utorak kako je iznimno važno to što je ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na doživotni zatvor.


U izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama MICT-a, Brammerz je nakon što je objavljena presuda Mladiću istaknuo kako je došlo vrijeme da se prihvati istina.

Vezani članci Majke Srebrenice prate izricanje presude Ratku Mladiću - 1 Reakcije na presudu Mladiću: "On je živ, a mojih nema. Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše" Ratko Mladić Pogledajte što su beogradski mediji pisali uoči presude balkanskom krvniku Ratku Mladiću

"Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti", izjavio je Brammertz podsjećajući kako je Mladić koristio svoj zapovjedni položaj za napade na nedužne civile koji su ubijani, mučeni, silovani i protjerivani samo zbog svoje nacionalnosti i vjere.

Kazao je i kako je osuđeni general bosanskih Srba odgovoran za raspirivanje entičke mrženje te stoga što je u oči lagao tisućama muškaraca i dječaka u Srebrenici čiju je likvidaciju zapovjedio.

"Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijh osoba u povijesti", istaknuo je Brammertz.

Upozorio je istodobno kako to nije presuda srpskom narodu nego samo Mladiću jer je i krivnja samo njegova a da priznanje i zašttu sada treba pružiti žrtvama, posebice onima koji su svjedočili tijekom suđenja.

Zaključio je porukom kako bi presuda Mladiću ipak trebala biti podsjetnik na pravdu koju tek valja postići jer diljem bivše Jugoslavije treba procesuirati na tisuće osumnjičenih za ratne zločine, u čemu je Tužiteljstvo MICT-a spremno pomoći.