Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Republike Srpske upozorili su u ponedjeljak na protuustavan i nezakonit karakter odluke parlamenta tog entiteta o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a dopredsjednik RS Ramiz Salkić odlučno je ustvrdio kako takvog izjašnjavanja neće biti.


"Taj referendum nikada neće biti održan", izjavio je Salkić u Banjoj Luci nakon sastanka bošnjačkih dužnosnika.

Vezani članci Draško Stanivuković Podržao Pravdu za Davida, tukao ga ministar u Skupštini: Tko je mladić zbog kojeg je Dodik obustavio pomoć Banjoj Luci Slika nije dostupna STANJE SVE NAPETIJE Pred referendum u RS-u, oglasili se EU i OESS

Oni su u zajedničkoj izjavi poručili kako je odluka Narodne skupštine RS o provedbi entitetskog referenduma antidejtonski čin koji ugrožava stabilnost i cjelovitost BiH.

Pozvali su visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da hitno reagira i poništi odluku parlamenta RS te da kazni one koji su inicirali njeno usvajanje.

EUROPSKI PARLAMENT DODIKU: 'Vaš referendum je protiv stabilnosti BiH!'

Bošnjački su dužnosnici najavili kako će poduzeti sve pravne mjere za blokiranje provedbe referenduma. To u prvoj fazi znači ulaganje veta na odluku o provedbi referenduma u Vijeću naroda RS, uz pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Bošnjački su dužnosnici upozorili i na sve učestalije izgrede čija su meta povratnici na područje RS, uz ocjenu kako je to izravan rezultat politike koju planiraju i provode predsjednik RS Milorad Dodik i vlada pod njegovom kontrolom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook