Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boris Akunin

Rusi zabranili njegove knjige i proglasili ga stranim agentom

Boris Akunin
Boris Akunin Foto: Profimedia
Ruskog pisca Borisa Akunina Ministarstvo pravosuđa dodalo je u registar "terorista i ekstremista" zbog, kako tvrde, širenja lažnih informacija o Rusiji i ruskoj vojsci. Prozvali su ga 'stranim agentom'.

Rusko ministarstvo pravosuđa dodalo je pisca Borisa Akunina u registar "terorista i ekstremista" zbog njegovih primjedaba o ruskoj invaziji na Ukrajinu te ga prozvalo 'stranim agentom'.

U svojoj su izjavi naveli da se Akunin, pravog imena Grigori Chkhartishvili, "suprotstavio posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".

67-godišnji pisac i inače je poznat zbog dugogodišnjeg kritiziranja vladavine predsjednika Vladimira Putina. Autor je detektivskih romana koji su u Rusiji bili veoma popularni dok ih ruske vlasti nisu zabranile. 

Pročitajte i ovo Kfir Bibas Zarobljen 100 dana Oteli su ga kao bebu, idući tjedan imat će 1. rođendan: Još se vide rupe od metaka i tragovi krvi na zidovima

Ministarstvo ga je optužilo i zbog "širenja lažnih informacija čiji je cilj stvaranje negativne slike o Rusiji i ruskoj vojsci". U izjavi su spomenuli i da je Akunin pomagao prikupiti sredstva za pomoć ukrajinskoj vojsci.

"Teroristi su me prozvali teroristom", napisao je u svojem odgovoru na situaciju Akunin koji je početkom ruske invazije na Ukrajinu zauzeo stav da "Rusijom upravlja psihički nestabilan diktator čiju paranoju Rusija podržava".

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"

'Strani agenti'

Oznaka 'stranog agenta' obvezuje one koji su tako imenovani da se na ruskim društvenim mrežama kao i na svim javnim publikacijama tako i identificiraju. Osim toga, ova oznaka obvezuje imenovane na podnošenje detaljnih financijskih izvješća državi.

Mnoge javne osobe iz kulturnog života napustile su Rusiju otkako je započela rat s Ukrajinom, a oni koji su ostali suočeni su sa strogim zakonom o cenzuri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene