Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezni USKOK

Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od 1. siječnja 2024. u sklopu takozvanog Poreznog USKOK-a počet će s radom posebni sektor specijaliziran za otkrivanje imovine poreznih dužnika koja je skrivena kako bi se izbjeglo podmirivanje financijskih obveza prema državi.

Prema podacima s posljednje liste poreznih dužnika od 31. listopada, ukupni porezni dug u nas bio je čak 1,32 milijarde eura.

U Ministarstvu financija svjesni su da je dobar dio tog duga naplativ, ali do prisilne naplate ne dolazi jer su dužnici sakrili imovinu tako što su je prebacili na članove obitelji i prijatelje, a račune drže u blokadi i dalje posluju na crno tako što usluge naplaćuju preko nekog drugog ili u gotovini.

Pročitajte i ovo Donald Trump izborni dužnosnici Američki mediji objavili prijelomne snimke Donalda Trumpa: Zbog telefonskog poziva podignuto 16 optužnica

Osobe čija su imena stalno na vrhu liste srama u pravilu žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na ljetovanja i zimovanja. To mogu jer su stan prebacili na roditelje, auto na najstarijeg sina, a račune za putovanja podmiruju u gotovini.

"Radi kontinuiteta praćenja i jačanja aktivnosti Porezne uprave u području istraživanja nepodmirenih dugova dužnika koji se kontinuirano pojavljuju na popisu dospjelih i neplaćenih dugova, u sklopu Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave (takozvani Porezni USKOK, op. a.) ustrojena je nova Služba za istraživanje prikrivene imovine i izbjegavanja plaćanja poreza", kaže ministar financija Marko Primorac, napominjući kako je 15. srpnja 2023. na snagu stupila uredba kojom se ustrojava služba za otkrivanje imovine poreznih dužnika.

Pročitajte i ovo Gužve na autocesti HAK upozorava Ogromne gužve na cestama: Vozi se u kolonama, na nekim granicama čeka se i 12 sati!

Služba će se fokusirati na najveće dužnike tako što će prikupljati, kontrolirati, analitički obrađivati i razmjenjivati podatke kako bi otkrili porezne obveznike koji, kako kaže ministar, zloporabama pravnog sustava i prividnim pravnim poslovima izbjegavaju plaćanje značajnog poreznog duga, prikrivaju stvarno vlasništvo imovine koristeći povezane fizičke i pravne osobe.

Nova služba unutar Poreznog USKOK-a će, kako najavljuje Primorac, pokretati financijske analize i istrage bez ograničenja u rokovima zastare iz Općeg poreznog zakona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene