Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija je u ponedjeljak objavila prijedlog zakonskog paketa za bolju zaštitu zdravlja biljaka i životinja, kojim bi se posve ukinula obveza registracije i testiranja tradicionalnog i autohtong sjemenja za male proizvođače.


"Sadašnje zakonodavstvo EU-a predviđa da svo sjemenje, uključujući i tradiconalno, mora biti registrirano sukladno nacionalnim zakonodavstvima. Ono što mi sada predlažemo nije povećanje, nego smanjenje administrativnog tereta. Što se tiče tradicionalnog sjemenja registracija ostaje kakva je i sada, ali više neće biti obveze testiranja. Naknade za registraciju tradicionalnog sjemenja bit će smanjene, a za mikro-poduzeća do 10 zaposlenih i s manje od dva milijuna eura godišnjeg prometa naknade se u potpunosti ukidaju. Osim toga, mali proizvođači koji proizvode sjemenje za određenu tržišnu nišu, u potpunosti su oslobođeni obveze registracije sjemenja", izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg nakon što je Komisija objavila svoj prijedlog.

Prijedlog je upućen zemljama članicama i Europskom parlamentu, koji donose konačnu odluku.

>> Bruxelles: Zabranjena podjela obroka beskućnicima zbog islamističkih regrutiranja

Vezani članci Incident u briselskom metrou VIDEO Snimka od koje se ledi krv: Mladić gurnuo ženu na tračnice metroa, za dlaku je izbjegla smrt Slika nije dostupna Milanović: Svaki put sa zebnjom i nesigurnošću očekujemo rezultate izbora

Sadašnjim prijedlogom Europske komisije, ako prođe u Vijeću i Parlamentu, postojićih 70 zakonskih prijedlog bilo bi zamijenjeno sa sedam propisa, kojim se regulira sigurnost hrane u prehrambenom lancu.

U vezi s ovim zakonskim prijedlozima u medijima pojedenih zemalja članica pojavile su se informacije da će se poljoprivrednicima i povrtlarima propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih i rijetkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se siju u privatnom vrtu, što je nekritički preneseno i u dijelu hrvatskih medija.

>> Dobro je da ulazimo u Uniju, Bruxelles će pospremiti ono što sami ne možemo

U nekim zemljama članicama ekološke organizacije pokrenule su inicijativu potpisivanja peticije protiv novih propisa uz obrazloženje da će oni omogućiti velikim multinacionalnim kompanijama da u potpunosti monopoloziraju prozvodnju biljnog sjemenja i reprodukcijskog materijala.

U Europskoj komisiji priznaju da bi takva tumačenja možda mogla imati uporište u prvim nacrtima novih propisa iz listopada i studenoga prošle godine, ali ističu da je "konačni prijedlog dramatično izmijenjen" u odnosu na te prve nacrte.

Povjerenik Borg je rekao da novi propisi predviđaju primjerene kazne za prijevare potrošača poput nedavne afere s konjskim mesom u gotovim proizvodima, koje je bilo deklarirano kao goveđe. Te kazne moraju biti u visni moguće ekonomske dobiti koja proizlazi iz prijevare, jer ako su kazne manje onda nemaju učinak odvraćanja, rekao je Borg. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju