Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni agent

Američki špijun prodao tajne Rusima: "Prvo je poslao ovo pismo, a onda tajne o vojnom napadu jedne države"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jareh Sebastian Dalke (32) osuđen je na skoro 22 godine zatvora zbog prodaje povjerljivih informacija tajnom agentu FBI-a za kojeg je mislio da je ruski dužnosnik.

Bivši zaposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost koji je prodao povjerljive informacije tajnom agentu FBI-a za kojeg je vjerovao da je ruski dužnosnik osuđen je u ponedjeljak na skoro 22 godine zatvora.

Američki okružni sudac Raymond Moore rekao je da je Jareha Sebastiana Dalkea (32) mogao staviti iza rešetaka i dulje, kaznu od 262 mjeseca nazvao je milosrđem za ono što je vidio kao proračunatu akciju zapošljavanja u NSA-i kako bi mogao prodavati tajne nacionalne sigurnosti.

"Ovo je bilo očigledno. Bilo je drsko i, po mom mišljenju, bilo je namjerno. Bila je to izdaja", rekao je Moore.

Dalkeovi odvjetnici tražili su da vojni veteran, koji je prošle jeseni u nagodbi s tužiteljima priznao krivnju za optužbe za špijunažu, bude osuđen na 14 godina zatvora, dijelom zato što informacije nisu završile u rukama neprijatelja i uzrokovale štetu. Pomoćnik saveznog javnog pravobranitelja David Kraut također se zalagao za blažu kaznu jer je rekao da je Dalke pretrpio traumatsku ozljedu mozga, četiri puta pokušao samoubojstvo i da je kao dijete doživio traumu, uključujući svjedočenje nasilju u obitelji i zlouporabi supstancija. Istraživanje je pokazalo da vrsta traume iz djetinjstva povećava rizik da se ljudi kasnije upuste u opasno ponašanje, rekao je.

Pročitajte i ovo Policijski auto Po nalogu EPPO-a Cure detalji akcije europskih tužitelja: Zbog milijunske prijevare uhićeni direktor kutinske tvrtke, sudski vještak i ovlašteni inženjer elektrotehnike

Kasnije je Dalke, koji je rekao da se kaje i da je posramljen, otkrio Mooreu da je također patio od PTSP-a, bipolarnog poremećaja i opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Zanijekao je da ga je motivirala ideologija ili zarada od prodaje tajni. Dalke je rekao i da je sumnjao da zapravo komunicira s policijom, ali ga je privuklo uzbuđenje onoga što radi.

No Moore je rekao da je skeptičan prema Dalkeovim tvrdnjama o njegovu stanju jer obrana nije pružila nikakva vještačenja niti bolničke kartone.

Pročitajte i ovo Prosvjedi na Sveučilištu Columbia Šatoraši ometaju Sveučilišta počela strože kažnjavati studente: "Stvoreno je nepoželjno okruženje za židovske studente..."

Prema sudskim dokumentima, Dalke, koji je radio u NSA-i oko mjesec dana, rekao je tajnom agentu FBI-a da želi izazvati promjenu, a u pitanje je doveo i ulogu Sjedinjenih Američkih Država u nanošenju štete svijetu. Također, rekao je da ima 237.000 dolara (221.377 eura) duga. Navodno je također rekao da je odlučio raditi s Rusijom jer je njegovo naslijeđe vezano za tu zemlju.

Dalkeu je u početku plaćeno 16.499 dolara u kriptovaluti za izvatke nekih dokumenata koje je proslijedio agentu kako bi pokazao što ima, a zatim je ponudio da proda ostatak informacija koje je imao za 85.000 dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija u koordinaciji s USKOK-om Nova akcija PNUSKOK-a: Uhićene dvije osobe, neslužbeno se doznalo tko je meta istražitelja

Agent ga je uputio da ode na željezničku stanicu u središtu Denvera 28. rujna 2022. i pošalje dokumente koristeći sigurnu digitalnu vezu tijekom četiri sata. Dalke je stigao sa svojim prijenosnim računalom i prvo iskoristio vezu da pošalje pismo zahvale koje se otvaralo i zatvaralo na ruskom i u kojem je rekao da se raduje prijateljstvu i zajedničkoj dobrobiti, stoji u sporazumu o priznanju krivnje. Nekoliko trenutaka nakon što je svojim prijenosnim računalom prebacio sve datoteke, agenti FBI-a su ga uhitili.

Prema optužnici, informacije koje je Dalke želio dati Rusiji uključivale su procjenu prijetnje vojnih ofenzivnih sposobnosti treće, neimenovane zemlje. Također uključuje opis osjetljivih obrambenih kapaciteta SAD-a, od kojih se neki odnose na tu istu stranu zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene