Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbija platiti dug

Bivša premijerka dobila račun za bademantile nestale iz državne rezidencije: Spominjalo se i neke narkotike

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Račun od 12.000 funti za korištenje vile u Kentu, namijenjene ljetnom uživanju članova Vlade i potomaka kralja Georgea VI. stigao je bivšoj britanskoj premijerki i nekadašnjoj ministrici vanjskih poslova Lizz Truss. Ona dug osporava i želi ga umanjiti.

Na adresu bivše britanske premijerke Liz Truss stigao je iz kabineta premijera račun koji pokriva troškove boravka na imanju u Kentu te neke predmete koji se vode kao nestali za vrijeme njenog boravka, poput bademantila.

Truss osporava dio troškova koje je napravila kao vladina službenica prilikom obavljanja službenih poslova. Naime, nema problema s plaćanjem dijela troškova koji se odnosi na boravak članova njene obitelji i prijatelja.

No, od nje se očekuje da nadoknadi i nestale bademantile, koji prema ovom računu koštaju 120 funti, piše Daily Mail.

Nekadašnja članica Vlade i bivša premijerka račun je dobila jer aktualni kabinet smatra da je tijekom boravka na imanju dok je bila ministrica vanjskih poslova obavljala političke, a ne službene poslove.

Neimenovani izvori na koje se pozivaju britanski mediji tvrde da je Liz Truss imanje koristila održavajući tamo sastanke sa svojim suradnicima, koji su se često pretvarali u večernje zabave. Iz kabineta se protive, kako kažu, ideji da porezni obveznici plate ono što se u suštini svodi na niz ljetnih zabava.

Pročitajte i ovo Liz Truss Od trijumfa do kraha Pogledajte kako svjetski mediji pišu o ostavci Liz Truss: "Žrtveni jarac za propalu politiku"

Dug je nastao prošlog ljeta kad se Truss borila s aktualnim premijerom Rishijem Sunakom za liderstvo u Konzervativnoj partiji.

Imanje u Kentu je u posjedu fonda koji upravlja zdanjem i imanjem s početka 17. stoljeća, a koje prema zakonu iz 1959. godine služi kao neslužbena rezidencija ministra vanjskih poslova, članova Vlade koje tamo pošalje premijer i potomaka kralja Georgea VI. Onaj tko dobije imanje na korištenje plaća vlastite troškove boravka, a Vlada brine o vili i njenom održavanju, piše BBC.

Glasnogovornik Liz Truss je rekao da je ona uvijek plaćala troškove svojih gostiju u vili.

Pročitajte i ovo Liz Truss Droga, krv i bljuvotina U rezidenciji Liz Truss nakon zabave nađeni tragovi "sumnjive supstance": Tijekom mandata joj je rat protiv droga bio "prioritet"

Krajem prošle godine britanski mediji su objavili da su u vili pronađeni tragovi narkotika nakon jedne zabave kojoj su bili politički saveznici Liz Truss. Njezin glasnogovornik je to demantirao.

Neki izvori su otkrili da su slične tragove nađeni i u uredima u Downing Streetu 10 nakon dvije zabave održane u vrijeme kada je Boris Johnson bio premijer.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene