Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droga, krv i bljuvotina

U rezidenciji Liz Truss nakon zabave nađeni tragovi "sumnjive supstance": Tijekom mandata joj je rat protiv droga bio "prioritet"

Liz Truss
Liz Truss Foto: Afp
Tragovi droge za koju se sumnja da je kokain, pronađeni su u vladinoj rezidenciji nakon zabava na kojima su bili politički saveznici Liz Truss, tvrde izvori.

Osoblje imanja Chevening, vladine rezidencije, otkrilo je prošlog ljeta, u danima prije nego što je Liz Truss pobijedila na izborima za predsjednicu torijevaca i postala premijerka, bijeli prah nakon zabava koje je organizirala.

Nevezani izvori ispričali su kako su pronalašli slične tragove u uredima u Downing Streetu 10 nakon dviju zabava održanih u vrijeme kada je Boris Johnson bio premijer.

Član osoblja tvrdi da su testirali prah pomoću štapića koji mijenja boju kada dođe u kontakt s kokainom, a test je pokazao da je droga prisutna, ekskluzivno je u petak otkrio The Guardian.

Osoblje koje radi u Cheveningu tvrdi da su u dva navrata pronašli tragove bijelog praha na stoliću u sobi sa stolom za snooker, nakon zabava na kojima je Truss pozivala službenike ministarstva vanjskih poslova.

Liz Truss Boris Johnson (Foto: Afp)

Truss, tadašnja ministrica vanjskih poslova, bila je domaćin okupljanja u kući iz 17. stoljeća koja se nalazi na popisu imovine gradske uprave tijekom vikenda u kolovozu dok je njezina kampanja za vodstvo stranke bila u punom jeku. Još jedno okupljanje održalo se početkom rujna, a niz političkih saveznika bio je nazočan oba vikenda.

Pročitajte i ovo Liz Truss Od trijumfa do kraha Pogledajte kako svjetski mediji pišu o ostavci Liz Truss: "Žrtveni jarac za propalu politiku"

Nema naznaka da su Truss ili johnson sami koristili drogu

Nema naznaka da su Truss ili Johnson sami koristili drogu ili da su bili svjesni da je droga korištena ili prisutna. 

Osoblje koje je radilo u premijerskoj rezidenciji za vrijeme Johnsonova mandata tvrdi da su ostaci bijelog praha pronađeni nakon dviju zabava održanih u poslovnom kompleksu unatoč ograničenjima vezanim uz Covid-19. Smatra se da Johnson nije bio ni na jednoj zabavi.

Ostaci bijelog praha pronađeni su jutro nakon zabave uoči sprovoda princa Philipa 17. travnja 2021., rekli su izvori.

Čistači su pronašli naslage praha za koji smatraju da je kokain u kupaonicama i na stolovima u uredima. Navedeno je da su male plastične vrećice pronađene u blizini stola na podu pokraj kante, zajedno s rupčićima umrljanim mrljama krvi i bljuvotinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON SMJENE MINISTRA Puca joj rasklimana premijerska fotelja? Liz Truss gotovo nitko više ne vjeruje

Licemjerje britanskih torijevaca

Posjedovanje kokaina kazneno je djelo za koje se može izreći kazna zatvora do sedam godina ili neograničena novčana kazna.

U srpnju je Johnsonova vlada pokrenula novu akciju protiv povremenih korisnika droga, rekavši da bi im mogle biti oduzete putovnice i vozačke dozvole. Unatoč kratkom mandatu, Truss je nastavila rat protiv droga istaknuvši da je njeno suzbijanje prioritet.

Kombinacija otkrića izvora i ovih vladinih odluka rezultirala je optužbama za licemjere. Dok srednja klasa u slučaju konzumacije ilegalnih opojnih stredstava može izgubiti dokumente, bogatim i utjecajnim pojedincima dozvoljava se njeno korištenje čak i u najvišim državnim rezidencijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene