Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratna prošlost

BiH ce tražiti izručenje Slobe Marića, zamjenika zapovjednika ratnog logora za Hrvate u Mostaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Bosne i Hercegovine zatražit će izručenje bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH Slobe Marića iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je osuđen na 18 godina zatvora jer je zatajio svoju ratnu prošlost sudjelovanja u zločinima nad zatočenim Hrvatima na području Mostara.

"Nakon što budemo obaviješteni, Ministarstvo pravde BiH će poduzeti sve potrebne korake u vezi zahtjeva za ekstradiciju", priopćili su iz ministarstva pravde BiH na upit Balkanske istraživačke mreže (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina na području BiH.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak Mostar Odluka donesena prije deset mjeseci U Mostaru započelo uklanjanje ploča s nazivima ustaških dužnosnika: Pogledajte s kim su ih zamijenili

BIRN navodi kako je Slobo Marić iz Mostara osuđen pred saveznim sudom u Jacksonvilleu u državi Florida na 18 mjeseci zatvora, jer je pri podnošenju zahtjeva za ulazak u SAD prikrio činjenice iz svoje ratne prošlosti u BiH.

Marić (56), izjasnio se krivim u srpnju 2016. godine za nezakonito pribavljanje državljanstva jer tijekom procesa naturalizacije nije rekao da je bio zatvorski čuvar u Armiji BiH tijekom 1990-tih i osuđen za ratni zločin.

Prema podacima hrvatske strane, Slobo Marić bio je jedan od zamjenika upravitelja logora za Hrvate koji se nalazio u IV. Osnovnoj školi u istočnom Mostaru tijekom 1993. i 1994. godine u kojima je zlostavljan veliki broj zatočenika, a pojedini su i preminuli.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene