Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talijani masovno protiv premijera

Berlusconija čeka novi udarac na referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijani su se odazvali u velikom broju na referendum koji će izgleda zadati još jedan udarac premijeru Silviju Berlusconiju nakon prošlomjesečnog ponižavajućeg poraza na lokalnim izborima.

Trostruki referendum o nuklearnoj energiji, privatizaciji vodoopskrbe i imunitetu od kaznenog progona za ministre u vladi završava u ponedjeljak u 15 sati, ali je veliki odaziv prvoga dana glasovanja u nedjelju ukazao na to se priprema novi poraz vlade desnog centra.

Berlusconi, koji se protivi prijedlozima za opoziv zakona o nuklearnoj energiji, imunitetu i vodoprivredi koje je donijela njegova vlada, izjavio je prošlog tjedna da neće glasovati. Nadao se da veliki broj građana neće izaći na referendum i da će zbog slabog odaziva propasti. Da bi referendum uspio, odazvati se mora 50 posto glasača plus jedan, a do nedjelje navečer izašao je više od 41 posto.

U Italiji je posljednji referendum imao potreban odaziv 1995. godine, a nakon toga ih je propalo šest. Talijanski mediji danas pišu da će visoki odaziv biti dvostruka pobjeda, jedna za oporbu, a druga, još važnija, u borbi protiv dugogodišnje bezvoljnosti i nezainteresiranosti birača.

Ovaj referendum nije se mogao održati u gore vrijeme za Berlusconija (74) protiv kojega se vode tri sudska postupka i koji je oslabljen nakon poraza na prošlomjesečnim lokalnim izborima gdje je izgubio i u svojoj bazi u Milanu. Ako glasači, uz potreban odaziv, glasuju za odbacivanje Berlusconijevih zakona, a ankete govore da hoće, to će vjerojatno izazvati velike potrese u vladajućoj koaliciji. (Hina)

Pročitajte i ovo Pogreb Silvija Berlusconija - 4 Pokopan Berlusconi FOTO Podjele i na dan pogreba: "Bio je čovjek sa željom za životom, željom za ljubavi" Silvio Berlusconi - 3 brojne afere Tatica, kralj bunga-bunga zabava i seks vjeverica: Skandali po kojima ćemo pamtiti Berlusconija

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene