Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedna šetnja

Beograd: Radikali traže oslobađanje Šešelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa radikala iz Haaga je navodno poručio kako se, ako dođe u Srbiju, neće baviti svojim liječenjem, nego će sve snage usmjeriti na osvetu.

Nekoliko stotina članova Srpske radikalne stranke (SRS) i pristaša njezina predsjednika i haaškog optuženika Vojislava Šešelja organiziralo je u četvrtak prosvjednu šetnju u središtu Beograda, zahtjevajući Šešeljevo bezuvjetno puštanje na slobodu, dok beogradski mediji prenose Šešeljevu poruku kako će u Srbiju doći da bi se osvetio, a ne liječio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijetnje haškog optuženika Vojislav Šešelj: U Srbiju dolazim da se osvetim! Slika nije dostupna Bolestan VIDEO Šešelja će pustiti na slobodu?!

Prosvjednici su, noseći veliki transparent 'Zaustavimo ubijanje Vojislava Šešelja', te natpise 'Šešelj srpski heroj' i stranačke zastave, u mimohodu došli od zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS) do Doma Narodne skupštine.

Zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarović zatražio je da RTS kao 'javni servis svih građana Srbije', posveti više pažnje izvješćima o zdravlju Šešelja i ponovio da je jedini zahtjev radikala bezuvjetno puštanje na slobodu njihova predsjednika koji je pred Haaškim sudom optužen za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj.

VIDEO Šešelja će pustiti na slobodu?!

'Šešelj nikada nije prihvaćao garancije izdajničkih režima. Nije prihvatio ni garancije Zorana Đinđića, ni Vojislava Koštunice, pa neće prihvatiti ni garancije Aleksandra Vučića. On se dobrovoljno predao Haškom tribunalu i ni tada nije tražio garancije', kazao je Šarović.

Srpska radikalna stranka najavila je ranije da će u subotu, 8. studenog, organizirati prosvjed ispred zgrade ICTY-a u Den Haagu i zatražiti bezuvjetno oslobađanje svog vođe i njegovo liječenje na slobodi.

Potpredsjednik srbijanske vlade i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da je vlada, dajući na zahtjev Haaškog suda jamstvo za privremeno puštanje na slobodu Šešelja zbog pogoršanog zdravlja, učinila najviše što je u aktualnim okolnostima bilo moguće, a odluku Raspravnog vijeća ICTY-a očekuje do kraja tjedna.

Srbijanski liječnici tvrde: Šešelj ima metastaze!

'Imali smo u vidu sve aspekte problema i ukazali na zabrinutost zbog Šešeljeva zdravstvenog stanja. Ponovili smo odluku iz srpnja i spremnost da damo jamstvo i u ovom i u svim ostalim slučajevima', rekao je Ljajić novinarima tijekom posjeta zapadnoj Srbiji.

Od Srbije i Nizozemske ICTY je jučer zatražio da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Šešelja kojem je ozbiljno pogoršano zdravstveno stanje, a metastaze raka debelog crijeva prešle su na jetra.

Poručio da se želi osvetiti?

U jučerašnjem odgovoru Den Haagu, srbijanska vlada navodi kako je spremna jamčiti za Šešelja uz uvjet da on prihvati to jamstvo i pristane poštovati uvjete za privremeno puštanje na slobodu koje mu odredi ICTY.

Pojedini beogradski mediji u četvrtak, međutim, navode da je vođa radikala poručio iz Haaga kako se 'ne želi liječiti, već osvetiti'. 'Ako dođem u Srbiju, neću se baviti svojim liječenjem, već ću sve snage usmjeriti na osvetu', citira beogradski 'Blic' navodnu poruku Šešelja srbijanskim diplomatima u Den Haagu.

VIDEO Šešelj: Arkane, ti ćeš biti prvi kojeg ću ubiti!

Šešelj, među ostalim, ne može oprostiti svojim donedavnim najbližim suradnicima Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću što su odustali od velikosrpske politike Srpske radikalne stranke, odvojili iz SRS frakciju koja je prerasla u Srpsku naprednu stranku i priklonili se politici eurointegracija.

Vladu u Beogradu koju vodi koalicija na čelu s Vučićevim i Nikolićevim naprednjacima Vojislav Šešelj smatra izdajničkom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene