Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlačenje najveće stranke

Nastavak sporova oko Marakeškog sporazuma: Belgijska vlada zbog nesuglasica u koaliciji postala manjinska

Imigranti (Foto: AFP)
Imigranti (Foto: AFP) Foto: Afp
Belgijski premijer Charles Michel objavio je kako će njegova vlada nastaviti kao manjinska nakon što se najveća stranka njegove koalicije u subotu povukla zbog spora oko potpisivanja Globalnog kompakta o migracijama Ujedinjenih naroda.

Michel, frankofonski liberal, kazao je kako je "uzeo na znanje" odlazak flamanske stranke N-VA iz koalicije četiri stranaka formirane 2014. godine te da će izmijeniti sastav vlade.

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu Kokain, ilustracija Obavještena i hrvatska policija U velikoj zapljeni kokaina u Belgiji uhićen i Zagrepčanin: Diplomirani ekonomist uhvaćen s 2,7 tona droge

Taj zadatak iznimno je kompleksan u dvojezičnoj Belgiji u kojoj se ministarska mjesta moraju ravnopravno raspodijeliti između frankofonih i političara koji govore nizozemski.

Belgiju već u svibnju čekaju izbori, pa promatrači očekuju da neće doći do velikih promjena u izbornom kalendaru.

Desničarska N-VA, najveća stranka u parlamentu, objavila je da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel odbio njihov zahtjev u ponedjeljak odustane od potpisivanja takozvanog Marakeškog sporazuma.

Michel je prošli tjedan osigurao parlamentarnu podršku tom dogovoru, a nakon izlaska N-VA najavio je da će nastaviti kao manjinska vlada njegove frankofone liberalne stranke MR i dvije flamanske stranke.

Najmanje čest članica EU-a već je odbacilo Marakeški sporazum. Njegovi kritičari tvrde da taj neobvezujući dokument proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, da se njime predaje suverenitet države te da nije u potpunosti pravno nevažan, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene