Beate Zschäpe (Foto: Matthias Schrader/dpa /DPA/PIXSELL)
Beate Zschäpe (Foto: Matthias Schrader/dpa /DPA/PIXSELL)

Beate Zschäpe, članica Nacionalsocijalističkog podzemlja kojoj se sudi za ubojstva stranaca i bombaške napade, tvrdi da o tome ništa nije znala.


Na suđenju jedinoj preostaloj članici tzv. Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU), ekstremno desnoj organizaciji kojoj se predbacuju ubojstva i bombaški napadi upereni protiv građana stranog porijekla, u Münchenu se prvooptužena Beate Zschäpe po prvi put u četvrtak izravno obratila sudu izražavajući žaljenje zbog žrtava.

„Sredinom devedesetih sam se identificirala s nacionalsocijalističkim svjetonazorom. Ali nakon toga je ova identifikacija splasnula i danas je potpuno nestala“, izjavila je Beate Zschaepe u svojem prvom obraćanju sudu nakon više od 300 ročišta.

„Žalim zbog svog pogrešnog ponašanja“, rekla je Zschäpe.

Ona je izjavila kako nije imala saznanja o seriji ubojstava koje su ostali članovi NSU-a, Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt, počinili u razdoblju između 2000. i 2006. Oba pripadnika NSU-a su počinili samoubojstvo nakon što je policija 2011. otkrila njihovo skrovište.

„Osuđujem ono što su Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt učinili svojim žrtvama“, rekla je u četvrtak Zschäpe.

U seriji ubojstava ubijeno je 10 osoba, od čega su osmorica bili građani turskog porijekla te jedan grčkog. Deseta žrtva je bila jedna policajka. Sumnja se da su pripadnici NSU-a odgovorni i za podmetanje bombe u jednoj turskoj četvrti u Kölnu, bombaškom napadu na članove židovske zajednice u Düsseldorfu kao i brojne druge slučajeve podmetanja eksplozivnih naprava.

Državno odvjetništvo polazi od toga da su napade izvršili Mundlos i Böhnhardt, a Zschäpe je skrbila za logistiku. Vlastima je nepoznat i broj onih koji su aktivno podržavali rad NSU-a.

Suđenje Beate Zschäpe počelo je na proljeće 2013. i popraćeno je velikim zanimanjem medija. Otkrivanje NSU-a potaknulo je novu društvenu raspravu oko odnosa prema desnom ekstremizmu u Njemačkoj, a brojni propusti policije i istražitelja tijekom višegodišnje istrage izazvali su niz kritika na rad nadležnih službi nakon čega su brojni odgovorni bili prisiljeni dati ostavke. (Hina)