Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na udaru kućanstva i tvrtke

Sve je teže doći do kredita u eurozoni, a predviđanja Europske središnje banke još su gora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Banke u eurozoni postrožile su u drugom kvartalu uvjete kreditiranja za kućanstva i tvrtke zbog velike neizvjesnosti i rasta cijena, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB).

Uvjeti za dodjelu stambenih kredita neto su znatno postroženi u razdoblju od travnja do lipnja, navele su banke u anketi Europske središnje banke (ECB). Umjereno su, pak, postroženi uvjeti za potrošačke i druge kredite kućanstvima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stambeni krediti Poznato koliko je stiglo prijava za APN, kao i koliko je zahtjeva odobreno među onima koji su dosad obrađeni Moody's gradonačelnik zadovoljan Tomašević trlja ruke: Moody's povećao Zagrebu kreditni rejting

Među razlozima za znatno strože standarde u kreditiranju kompanija zajmodavci izdvajaju percipirani pojačani rizik i manju toleranciju rizika, pokazalo je ECB-ovo istraživanje o bankovnom kreditiranju, objavljeno u utorak. Standardi kreditiranja postroženi su zbog troškova financiranja i ograničenja bilanci u okruženju postupnog zaoštravanja monetarne politike, objašnjavaju banke.

Istraživanje je također pokazalo da je potražnja tvrtki za kreditima ponovo porasla u drugom tromjesečju, potaknuta potrebama za obrtnim kapitalom.

Snažan pad potražnje za stambenim kreditima

Neto potražnja za stambenim kreditima smanjila se, pak, u razdoblju od travnja do lipnja, nakon povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca, dok je potražnja za potrošačkim kreditima i drugim kreditima za kućanstva ponovo porasla u neto iznosu. Za treće tromjesečje banke predviđaju uglavnom nepromijenjene neto strože kreditne standarde za tvrtke u usporedbi s drugim kvartalom.

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 2 NA ZASADAMA PRETHODNIKA Novi ministar financija mandat započeo dobrim vijestima: "Hrvatska ima bolji kreditni rejting od Italije i Portugala''

Pročitajte i ovo Euro - 3 dobre vijesti Moody's podigao rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju

Osim toga, kako očekuju, kreditni standardi bit će ponovo postroženi i za stambene i potrošačke kredite. Neto potražnja kompanija za kreditima trebala bi se smanjiti u razdoblju od srpnja do rujna, prognoziraju banke, a potražnja za stambenim kreditima snažno pasti, dok bi potražnja za stambenim kreditima trebala biti uglavnom nepromijenjena.

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 153 banke i provedeno je između 10. i 28. lipnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene