Što nam je na tanjuru danas, a što smo na tanjuru imali prije deset godina? Jesu li se prehrambene navike Hrvata promijenile - ispituje Hrvatska agencija za hranu. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica je bila znatiželjna pa već zavirila u tanjure Hrvata.

Galerija Što Hrvati jedu? - 6 Što Hrvati jedu? - 5 Darja Sokolić +5 Što Hrvati jedu? - 4

Da Hrvati vole pojesti i popiti - dobro je poznato. No, što im se nađe na tanjuru? Novinarka Sanja Vištica nazvala je stručnjake, sastavila jelovnik i pitala ljude na cesti što bi odabrali. Za predjelo nudila je juhu, platu s pršutom i sirom te hladnu salatu s piletinom.

Vezani članci Novac: Ilustracija - 3 Koliko gotovine i hrane treba u kriznim situacijama imati kod kuće: Austrija i Njemačka objavile savjete građanima, a kako je u Hrvatskoj? Ilustracija Brašno, ulje, meso, sir... Pogledajte koliko su cijene hrane stvarno odletjele u nebo u samo godinu dana

"Gurmanska plata", odabrao je Slavko, baš kao i Marijana.

"Juha, odrastao sam na juhama", kaže Boris. Juhu bi i Martina i Robert, dok bi Ingrid hladnu salatu.

Juha je favorit. Za glavno jelo nudilo se od zagrebačkog odreska preko mesa s roštilja, pečene teletine do orade, odreska od tune i variva.

"Moja supruga hoće ribu, ona bi na prvom mjestu ribu. Ja bih teletinu s krumpirom", rekao je Slavko dok bi se Marijana odlučila za zagrebački odrezak, a Boris za ćevape. Kraj teletine i roštilja, varivo, čini se, nitko nije ni primijetio. Za desert u izboru su palačinke, krempita, baklava, voćna salata. Neki bi salatu, neki palačinke.

Kava i pekarski proizvodi

Upravo su palačinke Hrvatima najdraža slastica. Pokazalo je to istraživanje agencije za hranu prije 10 godina. Za prilog se najčešće birao krumpir, kuhalo se pretežno na suncokretovu ulju, a riba se konzumirala jednom na tjedan.

Ali zato nam je kava navika. Iako, ništa nam nije slađe od pekarskih proizvoda.

"Sportašu taj pekarski proizvod može biti doslovno alat da nadoknadi izgubljeno, a rekreativnoj, odnosno prosječnoj osobi ta količina energije često bude pretjerana. Nutritivno su to poprilično siromašni proizvodi i onda bi te namirnice bilo dobro, ne nužno izbjegavati, ali smanjiti poprilično“, objašnjava nutricionist Sebastian Orlić.

Agencija za hranu sad provodi novo istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata. Za dojenčad i djecu do devet godina podaci su u obradi.

Podaci se još prikupljaju

"Očekujemo pozitivne trendove s obzirom da smo primijetili da mlade mame pripremaju obroke za svoju djecu", kaže dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Agencije za poljoprivredu i hranu.nada se Sokolić.

Za odrasle se podaci još prikupljaju.

"Ovim putem pozivam sve građane da se jave na naše istraživanje prijavom na našim mrežnim stranicama", poziva.

Jer tako ćemo doznati koliko su nam se navike u posljednjih 10 godina promijenile.

I za kraj - kako je gospodin Slavko stalno govorio i što bi njegova supruga izabrala s menija, evo još malo razgovora njega i novinarke.

Što Hrvati jedu? - 6 Slavko, sugovornik iz priloga (Foto: DNEVNIK.hr)

"Vi baš volite svoju suprugu?"
"Pa volim!"
"Vidim ja, stalno je spominjete."
"Volim! Da je ona sad tu i ona bi nešto rekla"

A što ćemo, ljubav je ipak najslađa! 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju