Zbog ulaska u eurozonu vodeće svjetske agencije podigle su kreditni rejting Hrvatske. Izvenredno podizanje rejtinga komentirao je novi ministar financija Marko Primorac.


Primorac kaže kako je povećanje rejtinga pozitivna vijest te da je uzrok tome ulazak u eurozonu.

"Doći se do eliminacije nekih rizika oko našeg duga koji je u eurima", kaže ministar te dodaje kako to pokazuje i stabilnost institucija.

"Po rejtinzima Fitcha i S&P-a sedam zemalja EU-a ima niži kreditni rejting od Hrvatske – Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska i Mađarska. Tako da doista svjedočimo lijepim vijestima. One će se svakako odraziti i na troškove zaduživanja država", rekao je Primorac, rekao je te dodao kako postoji mogućnost povećanja rejtinga ako se nastavi rast te se smanji dug u BDP-u.

Ministar kaže kako je moguća paneuropska kriza koju ćemo svi osjetiti.

Police u trgovini, Ilustracija Dva trgovačka lanca odlučila ranije uvesti dvojno iskazivanje cijena, u eurima i kunama. Istražili smo hoće li to uskoro učiniti i ostali

"Do sada smo ispunjavali sve ciljeve. Iz Europske komisije smo dobili pohvale i Hrvatska je predstavljena kao dobar primjer", kazao je.

Novinari su ministra pitali o mjerama pomoći građanima. Primorac kaže kako se pripremaju paketi potpora za najugroženije građane, ali se razmatra i pomoć gospodarstvu. 

"Taj fiskalni prostor koji postoji nećemo sigurno ispucati. Bit ćemo oprezni na obaraču, s obzirom na najave, odnosno mogućnosti produbljivanja, usporavanja prije svega gospodarskog rasta, a onda možda i prelijevanja krize koju već svi spominju. Moramo ostaviti fiskalni prostor i za daljnje mjere. Nećemo sigurno sve ispucati odjednom, kako bismo se borili s prvim znakovima nekakvih poteškoća u smislu standarda građana, nego ćemo sigurno ostaviti nešto prostora za eventualne teže posljedice do kojih, nadamo se, neće doći", rekao je Primorac te dodao da će se sve prezentirati javnosti na vrijeme.

Komentirao je rast cijena u turizmu, kaže kako ne vidi problem u njima i smatra da ima dovoljno široke ponude da građani s različitim primanjima mogu otići na odmor.

"Hrvatska je demokracija, imamo otvoreno tržište. Povećanje cijena u turizmu je rezultat činjenice da su poduzetnici prepoznali trenutak i ja tu ne vidim ništa sporno. Građani imaju različite mogućnosti, nemamo toliko ograničenu ponudu. Mislim da je miks dovoljno širok da se svi mogu prilagoditi. Ako mislite da bi se možda trebalo razmisliti o ograničavanju cijena hrane i tako dalje, ja zasad ne vidim bojazan, ali, ukoliko se inflacija drastično poveća, sve su mogućnosti otvorene", rekao je.

Na pitanje hoće li državna uprava štedjeti na energentima, ministar kaže kako je politika EU da se ide prema odgovornijoj potrošnji energenata.

"Mjere fiskalne politike nisu učinkovite, moramo djelovati usmjereno kako bismo postigli učinke. Volio bih istaknuti da u smislu fiskalne politike, ona ne može biti borac protiv inflacije. Možemo pomoći ugroženim skupinama građana i pomoći gospodarstvu da prebrodi negativne posljedice koje inflacija ima", kazao je.

Ilustracija Hrvatska ulazi u Schengen: Objavljeno kad ćemo bez kontrole prelaziti granicu

Odgovarao je i na pitanje o plaćanju troškova arbitraže s mađarskim MOL-om. Odlukom arbitražnog suda u Washingtonu je utvrđeno da Hrvatska MOL-u mora platiti kamate i nadoknaditi kompaniji značajan dio troškova arbitraže. Ukupna odšteta dodijeljena MOL-u iznosi 235,8 milijuna dolara. Ministar Primorac kaže kako su javne financije stabilne i da će Hrvatska, ako bude morala, navedeni iznos platiti.

Ministar Marko Primorac gostovao je u petak u Dnevniku Nove TV gdje je kazao da je optimističan zbog podizanja rejtinga.

Važan signal ulagačima

Premijer Andrej Plenković poručio je u subotu da je kreditni rejting kojeg su nam podigle sve tri agencije za njegovu dodjelu, posljedica članstva u eurozoni te je poruka povjerenja i važan signal ulagačima.

"Podizanje kreditnog rejtinga od agencija Standard & Poor's, Fitch i Moody's posljedica je članstva u eurozoni, koje pruža sigurnost hrvatskim građanima u krizi. Najviši investicijski rejting dosad poruka je povjerenja i važan signal ulagačima! Smjer kojim idemo donosi rezultate za Hrvatsku", napisao je Plenković na svom Twitteru.

 

 

Prvo je Agencija Fitch podigla u srijedu, u najnovijoj izvanrednoj ocjeni, investicijski kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, na "BBB+", uz stabilne izglede, nakon završetka postupka prijema RH u eurozonu.

Agencija Standard & Poor's povećala je u četvrtak dugoročni i kratkoročni rejting Hrvatske na 'BBB+/A-2',

U petak je rejting Hrvatske za dvije razine podigla i Agencija Moody's, na 'Baa2', uvrstivši ga u investicijsku kategoriju, uz stabilne izglede, zbog formalnog završetka postupka ulaska u eurozonu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju