Urušio se vijadukt u Genovi (Foto: AFP)
Urušio se vijadukt u Genovi (Foto: AFP) Foto: Afp

Čelnici tvrtke Autostrade per l'Italia, operatora autoceste na kojoj se u utorak srušio vijadukt u Genovi, najavili su u subotu da je 500 milijuna eura već spremno za pomoć gradu i obnovi vijadukta.


"To su sredstva koja će biti dostupna u ponedjeljak", izjavio je Giovanni Castelluccio, vlasnik tvrtke na konferenciji za novinare.

Vezani članci Most u Italiji (Foto: AFP) Još jedan most s kojeg otpadaju dijelovi: Ekološka skupina spriječila moguću katastrofu sličnu onoj u Genovi Most u Genovi (Foto: AFP) Komadi betona padali su im na kuće i automobile: Godinama upozoravali na most koji je na kraju u smrt povukao 43 ljudi

Taj iznos uključuje i fond, u milijunima eura, za obitelji najmanje 38 žrtava, ali i fond od više desetaka milijuna eura za premještanje stanovnika zgrada oko vijadukta.

"Paralelno ćemo imati projekt koji nam omogućuje da u osam mjeseci, između rušenja i izgradnje, podignemo čelični most", rekao je i precizirao da rok od 8 mjeseci počinje nakon što vlasti daju zeleno svjetlo za taj projekt.

Kako bi se rasteretio grad, Autostrade će u rekordnom vremenu ponuditi alternativu za kamione preko privatnog terena čeličane Ilva blizu luke.

Od ponedjeljka se neće naplaćivati korištenje autocesta u području Genove.

Castellucci je rekao da će pričekati da službena istraga odredi odgovornost za rušenje vijadukta.

Ni Castelluccio ni Fabio Cerchiai, predsjednik tvrtke koja upravlja polovicom od 6000 km autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt.

Castelluciio je objasnio da se radi o vrlo specifičnom vijaduktu i da su ga svi koji su ga proučavali smatrali sigurnim. "Nešto se dogodilo, a sud će reći što", dodao je.

On nije iznio pretpostavku o uzroku rušenja i objasnio da tvrtka nema pristup mjestu nesreća te da je kiša koja je padala u vrijeme nesreće zamutila snimke nadzorne kamere.

Dvojica čelnika, koje su šefovi vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, precizirali su da za sada namjeravaju ostati na funkcijama. (Hina)