Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija: Socijaldemokrati i konzervativci izgubili uz glasove i novce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije glavne austrijske stranke, socijaldemokrati i konzervativci, izgubili su, unatoč pobjedi na prijevremenim izborima 28. rujna, ne samo veliki broj glasova nego i veliki dio novca iz državnog proračuna, a zbog jačanja stranaka krajnje desnice analitičari im predviđaju i vrlo teške razgovore o formiranju vladajuće koalicije.

Prema konačnim službenim rezultatima izbora koje je objavilo austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova Socijal-demokratska stranka dobila je 29,3 posto glasova odnosno 57 mandata, Narodna stranka 26 posto i 51 mandat, Slobodarska stranka 17,5 posto i 34 zastupnička mjesta, Pokret za budućnost Austrije 10,7 posto i 21 mandat, a Stranka zelenih 10,4 posto odnosno 20 zastupničkih mandata. 

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Socijaldemokrati "Ozbiljno za Hrvatsku" Socijaldemokrati predstavili listu koalicije: "Državu su zarobili Ali Baba i 30 smijenjenih ministara"

>> Austrijski socijaldemokrati pozvani da oforme vladu

>> Austrija: Predizborna utrka prepuna velikih obećanja biračima

S financijskog gledišta državne potpore strankama to znači da su dvije vladajuće stranke Socijaldemokrati i Narodnjaci izgubivši veliki broj glasova na izborima izgubili su zajedno i oko 20 milijuna eura financijske potpore - Socijal-demokrati 8,4 milijuna, a Narodnjaci 11 milijuna eura.

Dobitnici izbora dvije krajnje desne stranke Slobodarska i Pokret za budućnost Austrije dobit će po prvi put u svojoj povijesti oko 30 milijuna eura državne potpore godišnje, a Stranka zelenih također kao gubitnik izbora izgubila je 2,5 milijuna eura.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer dao je u srijedu u Beču mandat Werneru Faymannu, čelniku Socijaldemokratske stranke mandat za sastav nove savezne vlade izrazivši pritom želju da to bude brzo.

'Želim brzi sastav nove vlade jer mislim da u ovom međunarodno gledano teškom vremenu nitko ne želi da se to oteže', rekao je Fischer.

Faymannu neće biti nimalo lako ispuniti tu zadaću, ocijenjuju analitičari 'predstoji mu trnovit put do nove vlade jer prema konačnim rezultatima izbora nema velikih mogućnosti'. On je unaprijed apsolutno isključio svako koaliranje s dvije stranke desnog bloka - slobodarskom i pokretom za budućnost Austrije. Najavio je pregovare s Narodnom strankom i prema njemu pregovori bi trebali početi što prije već sutra, a završiti prije Božića.

Čelnik Narodne stranke Josef Proell izjavio je, međutim, da se njemu ne žuri i da općenito 'nema potrebe žuriti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene