Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija: Predizborna utrka prepuna velikih obećanja biračima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predizborna utrka pred prijevremene parlamentarne izbore u Austriji, koji će se održati 28. rujna, obilježena je velikim obećanjima stranaka biračima - od smanjenja poreza, smanjena cijena prehrambenih proizvoda i energenata do povećanja mirovina, dječjeg doplatka te ukidanja studentskih školarina.

Za izbore se natječe deset stranaka, pet parlamentarnih: Socijaldemokratska (SPOe), Narodna (OeVP), Slobodarska (FPOe), Stranka zelenih (G), Pokret za budućnost Austrije (BZOe), te pet manjih, za koje analitičari ocjenjuju da će teško ostvariti granicu od četiri posto i ući u parlament. Po ocjeni analitičara, predizborna obećanja stranaka vrlo su primamljiva, no pitaju se tko uopće vjeruje u provedbu obećanog.

Pročitajte i ovo Glasački listići Porazni podaci Biračko pravo (ni)je obveza? Izlaznost već godinama u stalnom padu Ilustracija Dan odluke Hrvatska u srijedu bira novi saziv Hrvatskog sabora

Socijaldemokratska stranka (SPOe), s čelnikom Wernerom Faymannom, koji je došao na čelo stranke u srpnju iako je Alfred Gusenbauer zadržao mjesto kancelara do izbora, želi uz ostalo smanjiti za polovicu porez na dodanu vrijednost za prehrambene proizvode. U tome je našao potporu ekstremno desne Slobodarske stranke (FPOe), koja također želi prepoloviti porez na prehrambene proizvode ali, prema riječima njezina čelnika Hansa Christiana Strachea, ne i na luksuzne proizvode poput kavijara, gušće paštete ili lososa.

U situaciji kada cijene općenito stalno rastu Faymann želi još prije izbora da se odluka o smanjenju poreza prihvati u saveznom parlamentu, jednako kao i odluka o ukidanju studentske školarine (365 eura po semestru), što je Gusenbauer u predizbornoj kampanji prije otprilike dvije godine bio obećao i nije uspio ispuniti. Faymann također na izbornim plakatima poručuje kako ne želi da špekulanti odlučuju o mirovinama.

Narodna stranka najavila je povećanje mirovina i dječjeg doplatka te, kako stoji na plakatima čelnika stranke Wilhelma Molterera, nudi "više sigurnosti, drži svoju riječ i obećanja".

Ekstremno desna Slobodarska stranka protiv je Europske unije, odnosno prihvaćanja odluka koje dolaze iz nje, a da se Austrijanci o tome ne izjasne. Poznato je da je njezin čelnik tražio i referendum o Lisabonskom ugovoru.

I raspad koalicije socijaldemokrata i narodnjaka uslijedio je kada je Socijaldemokratska stranka zatražila, u objavljenom pismu u jednom austrijskom dnevnom listu, izjašnjavanje Austrijanaca o važnim odlukama EU. Na sjednici austrijske savezne vlade, prema pisanju medija, narodnjaci su oštro kritizirali Socijaldemokratsku stranku što se još nije ogradila od te odluke. Ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik (OeVP) zaprepašteno je predbacila Faymannu pitajući ga "znači li to da se Austrijanci trebaju očitovati i o pristupu Hrvatske u EU", na što je Faymann odgovorio da će "izjašnjavanje naroda uslijediti samo o temeljnim problemima".

Jedna od glavnih poruka Pokreta za budućnost Austrije odnosi se na politiku prema strancima. "Austrija Austrijancima kroz provedbu stroge politike prema strancima, dosljedno protjerivanje kriminalnih azilanata", poručuje s predizbornih plakata čelnik Pokreta Joerg Haider i nastavlja: "Za tebe, Austrijo, u kojoj moramo zaštititi naše vrijednosti, kulturu i tradiciju od lošeg islamiziranja kroz zabranu gradnje džamija i minareta, kao što je to u Koruškoj".

Haider optužuje Slobodarsku stranku da je preuzela i objavila na plakatima njegove bivše poruke i slogane dok je bio na čelu te stranke iz koje je izašao 2005. godine osnovavši BZOe. Zato, uz ostalo, naglašava "Birajte original".

Stranka zelenih (G) protivi se ukidanju poreza na dodanu vrijednost u čemu se približava Narodnoj stranci, zauzima se za jednakost položaja prava na brak homoseksualnih parova, što pak konzervativna Narodna stranka odbacuje.

Prema ispitivanju javnog mnjenja, koje je proveo Institut IFES, velike stranke - Socijaldemokratska i Narodna imaju po 27 posto glasova, slijedi ih Slobodarska stranka sa 17, zatim Zeleni s 13, Pokret za budućnost Austrije sa 6, Liberalni forum s 5 i Lista Fritza Dinkhausera s 3 posto glasova.

Analitičari ocjenjuju da je ova predizborna kampanja najkraća, ali i najnapetija u austrijskoj povijesti. Dodaju da ako ponovno ne dođe do osnutka velike koalicije socijaldemokrata i narodnjaka, što većina Austrijanaca odbacuje, za sastav nove vlade poslije izbora bit će potreban treći partner. Austrijski predsjednik Heinz Fischer zahtijeva, kako je rekao, brzo formiranje nove savezne vlade nakon izbora bez obzira na njihov ishod.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene