Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vječit problem

Kuća s kojom nitko ne zna što će!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijsko mjesto Braunau ima jedan dugotrajan problem - što napraviti sa zgradom u kojoj je rođen Adolf Hitler?

Žuta trokatnica na adresi Salzburger Vorstadt 15, Braunau, Republika Austrija, već godinama zjapi prazna. Razlog tome jest što je u njoj 1889. godine rođen bivši nacistički vođa i zločinac Adolf Hitler.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

>> Gore nego se mislilo: U 2. svjetskom ratu bilo je čak 42.500 nacističkih logora!

Mnogi u tom mjestu smatraju kako bi rušenje te zgrade bilo najbolje rješenje, no objekt je pod zaštitom spomenika grada Braunaua.

No nije uvijek bilo tako, jer na toj adresi nekoć su se nalazile gradska knjižnica, banka i škola, prenosi Deutsche Welle. Isto tako, do prije svega šest mjeseci u njoj su se nalazila i radionica za fizički hendikepirane osobe.

Priče o alternativnom mjestu rođenja

Paralelno s ovim problemom, nedavno jesu austrijski mediji plasirali priče kako Hitler zapravo uopće nije rođen u Braunau, već negdje na granici između Njemačke i Austrije. Takve priče šokirale su određeni dio austrijske javnosti.

'Bilo bi bolje kada bismo konačno priznali i rekli: Da, ovdje kod nas se nalazi rodna kuća Adolfa Hitlera. Mi nismo ništa krivi, no učinit ćemo najbolje što možemo iz ove činjenice. Time što tvrdimo da Hitler ovdje uopće nije rođen, izbjegavamo istinu i ne suočavamo se s njom', smatra povjesničar Andreas Maislinger, koji živi u blizini Braunaua.

Suočavanje s prošlosti

On je još 2000. godine dao prijedlog da se ta zgrada pretvori u 'Kuću odgovornosti', koja bi se bavila suočavanjem s nacističkom prošlosti, ali i temama o budućnosti. Njegov prijedlog nije naišao na potreban entuzijazam, iako je iza njega stao i Branko Lustig, producent filma 'Schindlerova lista'.

Aktualniji prijedlog od Maislingerovog jest taj da se zgrada uredi kao Narodno sveučilište. Maislinger smatra kako to i nije loše rješenje, ali vidi jedan potencijalni problem u tome. 'Jedini je problem u tome što bi se time lako mogao steći dojam da socijalnom namjenom ove kuće ovo mjesto odjednom dobiva pozitivni imidž', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene