Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka astronautkinja Lisa Nowak, koja je napala suparnicu u borbi za naklonost pilota Space Shuttlea, optužena je za pokušaj otmice pred okružnim sudom u Orlandu na Floridi, a najavljena je i optužnica za pokušaj ubojstva.


Satnica Lisa Nowak (43), udana i majka troje djece, izvedena je u utorak pred sud u Orlandu koji joj je odredio jamčevinu od 15.500 dolara, naredio nošenje GSP uređaja za satelitsko lociranje, i zabranio približavanje okrugu Orange, gdje živi Colleen Shipmann.

Vezani članci Ne ljubite svoje kokoši, upozoravaju američke zdravstvene vlastiv Nekima se zaista sve mora nacrtati, zdravstvene vlasti poslale apel: ''Ne ljubite kokoši!'' Američki sud, ilustracija Dugogodišnji cilj konzervativaca ostvaren: Američki Vrhovni sud će razmotriti pitanje pobačaja

No, Nowak će ipak ostati u zatvoru jer se priprema i optužnica za pokušaj ubojstva. Glasnogovornik zatvora u okrugu Orange Allen Moore rekao je da policija u Orlandu prikuplja dokaze za težu optužbu.

- Premda joj je za druge optužbe određena jamčevina, neće biti puštena iz zatvora, rekao je Moore.

Prema policijskom izvješću, Nowak, članica posade raketoplana Discovery u srpnju 2006., bila je kao i Shipman "u vezi" s astronautom Williamom Oefeleinom (41), po činu kapetanom fregate u Ratnoj mornarici.

Kada je saznala da njezina suparnica leti iz Teksasa za Floridu, Nowak je u ponedjeljak odlučila prijeći automobilom tu udaljenost od 1.600 km - od svog doma u Houstonu, Teksas, do međunarodnog aerodroma u Orlandu - kako bi presrela Shipman i odgovorila je od veze s Oefeleinom, kazala je za policijsko izvješće.

Kako ne bi gubila vrijeme na zaustavljanje, tijekom 14 sati vožnje nosila je pelene za odrasle, kakve koriste astronauti tijekom polijetanja i slijetanja "shuttlea", a za prerušavanje je koristila velike crne naočale i baloner.

Na aerodromu je pratila Shipman u autobusu i do njezinog automobila, no ona je postala sumnjičava, požurila je i zaključala se u auto. Nowak je lupala po staklu da joj otvori, tražila da je poveze ili posudi mobitel, a Shipman je malo spustila staklo, navodno, tek kada je Nowak počela plakati.

Napadačica je tada kroz otvor našpricala sprej nadražljivac, a
Shipman se odvezla do prvog policajca i prijavila napad.

Kod uhićenja kod Nowakove je u torbi pronađen čekić, nož, gumeno crijevo, velika vreća za smeće a u njezinom autu pelene, gumene rukavice, karta puta od Houstona do Orlanda, e-mail poruke Shipmanove Oefeleinu, njezino ljubavno pismo fatalnom astronautu i upute za nalaženje kuće Shipmanove na Floridi, navedeno je u policijskom izvještaju.

Oefelein (41), koji je pilotirao raketoplanom Discovery na
posljednjoj misiji u prosincu 2006., neće davati komentare o slučaju, rekla je glasnogovornica NASA-e Eileen Hawley.

Glasnogovornica nije željele reći hoće li NASA provesti neke
disciplinske mjere prema Nowak ili drugima iz "astronautskog trokuta".