Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad koji nastoji smiriti dosad neviđene prosvjede u zemlji, pozvao je u govoru u ponedjeljak na 'nacionalni dijalog' radi izlaska iz krize, spomenuvši prvi put mogućnost ukidanja ustavnog članka o prevlasti stranke Baas.


U govoru koji je održao na sveučilištu u Damasku, što je njegov treći javni nastup otkako su u ožujku počeli prosvjedi koje njegov režim guši u krvi, Asad je opet progovorio o 'uroti' protiv Sirije i rekao da se reforme ne mogu provesti 'u kaosu'. 'Oni koji su odgovorni za prolijevanje krvi položit će račun', istaknuo je, dok je u gušenju prosvjeda od 15. ožujka život izgubilo više od 1.300 civila, po podatcima sirijskih nevladinih organizacija.

'Možemo reći da je nacionalni dijalog slogan iduće etape', rekao je u tom govoru koji je prenosila državna televizija. 'Nacionalni dijalog mogao bi se završiti dopunama ustava ili novim ustavom'.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) "Rusija nije Babaroga u Siriji. Puno je toga navodnog u ovoj ružnoj priči koja traje već sedam godina" Rat u Siriji (Foto: AFP) Skriveni dokumenti otkrivaju užase rata u Siriji: Čeka nas najvažnije suđenje za ratne zločine nakon Nürnberga?

'Neki misle da nismo odlučni u svezi s reformama, da nismo ozbiljni. No to nije istina, proces reforma je nužan i u interesu je domovine', ocijenio je al-Asad.

Ukidanje ustavnog članka o prevlasti stranke Baas jedan je od glavnih zahtjeva oporbe. 'Sigurno postoji urota' protiv Sirije, dodao je sirijski predsjednik, čiji je govor prekidan pljeskom nazočnih u dvorani. 'Urote su poput mikroba koje ne možemo uništiti, ali možemo ojačati naš imunitet'.

Oporba, prodemokratski aktivisti i prosvjednici u Siriji zahtijevaju svrgavanje režima, slobodne izbore i ukidanje prevlasti stranke Baas, a najave reforma ocjenjuju zakašnjelim i nedovoljnim. (Hina)