Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški važno mjesto

OZBILJNO UPOZORENJE 'Eskalacija sukoba mogla bi dovesti do otvorenog rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Armenski predsjednik upozorio je u ponedjeljak da bi nasilje u Nagorno-Karabahu moglo prerasti u otvoreni rat nakon trodnevnih sukoba između Azerbajdažana i armenskih separatista u kojem je poginulo još vojnika.

Bivše sovjetske države Azerbajdžan i Armenija ratovale su zbog tog područja početkom 1990-ih kada je na obje strane poginulo na tisuće ljudi, a stotine tisuća su raseljene.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Vapaj Armenaca Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...'' Sukob Armenije i Azerbajdžana - 2 PRISTALI NA PREGOVORE Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov objavio da su Armenija i Azerbajdžan dogovorili prekid vatre

Rat je završio krhkim prekidom vatre 1994. prekidanim samo sporadičnim nasiljem. No prekid vatre definitivno je prekinut proteklog vikenda najžešćim sukobima zadnjih godina. Na obje strane poginuli su deseci ljudi.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane objavilo je da su u ponedjeljak poginula trojica vojnika, a predstavnik Nagorno-Karabaha rekao je da su izgubili četvoricu vojnika, a ukupno 20.

"Daljnja eskalacija vojne akcije mogla bi dovesti do nepredvidivih i nepovratnih posljedica, sve do otvorenog rata", rekao je predsjednik Serzh Sargsyan na sastanku sa stranim veleposlanicima u Erevanu.

Rat bi destabilizirao to područje u kojem se križaju strateški važni naftovodi i plinovodi. Mogao bi također uvući u sukob Rusiju i Tursku. Moskva je sklopila obrambeni savez s Armenijom, a Ankara podržava Azerbajdžan.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane upozorilo je u ponedjeljak da će, ako armenske snage nastave napaditi civile u Nagorno Karabahu, pripremiti vojsku za napad na glavni grad regije Stepanakert.

Nagorno-Karabah je planinska enklava s velikom armenskom etničkom skupinom koja se nalazi na teritoriju Azerbajdžana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene