Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete automatski rezovi

Amerika na rubu 'fiskalne litice', dogovor o proračunu nije na vidiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovora o proračunu i poreznoj reformi između demokrata i republikanaca još nema, a u ponedjeljak američka vlada doseže gornju granicu zaduženosti države. Ne postignu li dogovor uskoro, u siječnju na snagu automatski stupaju oštre mjere štednje.

Američka vlada u ponedjeljak će dosegnuti gornju granicu zaduženosti države od 16,4 bilijuna dolara i okrenuti se izvanrednim mjerama za daljnje zaduživanje kojima će se stvoriti oko 200 milijarda dolara 'prostora' za daljnje zaduživanje, objavilo je ministarstvo financija u srijedu, a prenosi The Washington Post.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Zdravko Marić i Sabina Tandara Knezović - 2 manjak u državnoj blagajni Zdravko Marić o rezovima: "Mirovine se sigurno neće dirati, sve ostale stvari su podložne našim promišljanjima"

U pismu Kongresu američki ministar financija Timothy Geithner kazao je da bi vlada, iako će se gornji prag zaduživanja dosegnuti 31. prosinca, mogla s tih 200 milijarda dolara 'kupiti' još dva mjeseca prije nego savezna država bude u nemogućnosti ispunjavati svoje financijske obveze.

>> Obama zbog posla skratio odmor

Američki predsjednik Barack Obama odlučio je skratiti odmor na Havajima i vratiti se danas u Washington kako bi spriječio 'fiskalnu liticu' nastavljajući pregovore s Kongresom o zakonskoj odredbi koja će u siječnju omogućiti automatsko uvođenje oštrih mjera štednje ako se javni deficit ne smanji.

Usprkos višetjednom pregovaranju Obama se s republikancima nije uspio dogovoriti o proračunu i spriječiti uvođenje prisilnih mjera štednje koje prijete SAD-u početkom 2013.

Mjera štednje koja se automatski aktivira nazvana je fiskalna litica i obuhvaća povećanje poreza za sve Amerikance i stupanje na snagu automatskih rezova u javnim rashodima od 1. siječnja što bi po stručnjacima moglo prouzročiti recesiju u najsnažnijem svjetskom gospodarstvu. Porezne olakšice za sve porezne obveznike prestat će vrijediti 1. siječnja ako se Kongres i vlada ne dogovore.

Od 13. studenog republikanci i demokrati ne uspijevaju pronaći dodirne točke na kojima bi mogli graditi dogovor. Republikanci žele da sustav poreznih olakšica i dalje vrijedi za sve, pa i za najbogatije.

Obama pak želi da se on ukine za sve obitelji s prihodima većim od 400.000 dolara na godinu, pošto je ovog tjedna odustao od postavljanja granice na 250.000 dolara, u znak pomirbe s vođom republikanske većine u Predstavničkom domu Johnom Boehnerom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene