Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Više od 350 američkih medijskih kuća objavit će u četvrtak uvodnike u kojima će se obračunati s napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na slobodu medija nakon što je list Boston Globe pozvao na nacionalnu kampanju te vrste.


Američki predsjednik učestalo članke koji su kritični prema njemu ili prenose informacije koje mu na neki način nanose štetu naziva "lažnim vijestima", dok je medije u više navrata nazvao "neprijateljima naroda".

Vezani članci Mediji Najviše pogađaju male medije i slobodne novinare: Kako spriječiti SLAPP tužbe? Nova aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima Nova mobilna aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima

''Zamjena slobodnih medija medijima kojima upravlja država uvijek je bilo prvo načelo bilo kakvog koruptivnog režima da zavlada u zemlji", napisao je Globe.

List New York Times, koji je kao i mnogi svoj uvodnik objavio već u srijedu, istaknuo je kako je "inzistiranje na tome da istine koje ti se ne sviđaju predstavljaju 'lažne vijesti' opasno za životnu snagu demokracije".

"Bilo kakvo nazivanje novinara 'neprijateljima naroda' opasno je i točka", ističe list.

Početkom kolovoza glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odbila je odgovoriti na pitanje vjeruje li da su mediji neprijatelji naroda.

"Mediji nastavljaju s verbalnim napadom na predsjednika i sve u ovoj administraciji. Svakako, mi imamo ulogu koju trebamo igrati, a mediji također imaju svoju ulogu koju igraju u ovoj zemlji", rekla je.

Trumpova kći Ivanka Trump kazala je da ne dijeli poglede svog oca. "Ne. Ne smatram da su mediji neprijatelji naroda", kazala je.

Kako prenose mediji, u osudi se pridružio i londonski Guardian, koji je napisao kako je "Trump prvi predsjednik koji, kako se čini, vodi politiku podrivanja, pa čak i ugrožavanja rada medija". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju