Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 300 uplata

Rusko državno odvjetništvo: 'Navalni novac za kampanju dobiva iz inozemstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko državno odvjetništvo danas je izjavilo da je Aleksej Navaljni primio novac iz inozemstva za svoju utrku za lokalne izbore u Moskvi, što je zakonom zabranjeno, što su suradnici ruskog oporbenog čelnika zanijekali.

'Tijekom provjere potvrđeno je da je novac za kampanju Alekseja Navaljnog uplaćen iz inozemstva', ističe se u priopćenju državnog odvjetništva.

Kako navodi odvjetništvo, više od 300 fizičkih i pravnih osoba iz inozemstva i anonimni donatori iz 46 zemalja (među kojima su Sjedinjene Države, Finska, Velika Britanija, Švicarska i Kanada) uplatilo je novac Navaljnom i članovima njegova tima preko ruskog sustava internetskog plaćanja.

Ruski zakon zabranjuje kandidatima na izborima da primaju novac izvana za svoju predizbornu kampanju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

>> Čovjek kojeg Putin NE PODNOSI: 'Zajedno smo golema i moćna snaga!'


Rusko državno odvjetništvo koje je počelo provjeru nakon optužba ultranacionalističkog zastupnika Vladimira Žirinovskog u tom smislu, poslalo je dokumente ministarstvu unutarnjih poslova koje će odlučiti hoće li pokrenuti istragu.

Suradnici Navaljnog odbijaju pak sve optužbe.

'Veoma pazimo' odakle dolazi novac za kampanju, rekao je predstavnik njegova tima Vladimir Ašurkov za agenciju Ria Novosti, dodajući da su primali novac samo od ruskih građana.

37- godišnji Aleksej Navaljni koji je javnosti postao poznat jer je na svom blogu i na društvenim mrežama pisao o korupcijskim skandalima u državnim tvrtkama, već nekoliko tjedana vodi aktivnu kampanju u Moskvi uoči lokalnih izbora 8. rujna, premda mu prijeti zatvorska kazna.

18. srpnja osuđen je na pet godina zatvora zbog pronevjere novca u državnoj tvrtki za gospodarenje šumom, pri čemu nije priznao krivnju.

No, protivno svim očekivanjima, dan nakon presude pušten je na slobodu dok sud ne prouči njegovu žalbu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene