Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radikalni šijitski irački vođa Moqtada al-Sadr pozvao je u nedjelju svoje pristaše da se povuku s ulica i prekinu sukobe s vladinim snagama u Basri i ostalim gradovima na jugu zemlje.


"Zbog svoje vjere, kako bismo prekinuli krvoproliće u Iraku, kako bismo održali jedinstvo iračkog naroda te kako bismo okončali razdor što ga okupatori i njihovi sljedbenici žele posijati među iračkim narodom, pozivamo na okončanje oružanih sukoba u Basri i svim drugim pokrajinama", stoji u Sadrovu priopćenju što su ga novinarima proslijedili njegovi pomoćnici. "Oni koje ćete zamijetiti s oružjem i oni koji pucaju na vladine institucije nisu naši članovi", stoji u priopćenju.

Vezani članci Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice"

Regularne vladine vojne snage sukobile su se prije šest dana s militantima lojalnim al-Sadru u Basri. Sukobi su se proširili na ostale gradove na jugu zemlje te na susjedni Bagdad.

U priopćenju je al-Sadr opovrgnuo informaciju prema kojoj njegovi sljedbenici posjeduju teško oružje. Kazao je kako bi vlada trebala prekinuti masovna uhićenja njegovih pristalica te amnestirati i osloboditi zatvorenike.