Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zakon nas obvezuje'

Afganistan: Drugi izborni krug unatoč odustajanju Abdulaha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanske izborne vlasti priopćile su u nedjelju da će se održati ‘drugi krug predsjedničkih izbora kao što je bilo predviđeno’, pošto je tijekom dana svoje povlačenje najavio jedan od dvojice kandidata, bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah.

‘Moramo poštivati zakon, koji je jasan. Bit će održan drugi krug. Zakon određuje da se u slučaju da niti jedan kandidat ne dobije 50 posto plus jedan glas u prvom krugu, mora održati drugi krug između prve dvojice kandidata’, rekao je jedan član neovisnog izbornog povjerenstva, zadužen za organiziranje izbora i prebrojavanje glasova, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaprijetili odmazdom Afganistan: Talibani pozivaju na bojkot drugog kruga izbora Slika nije dostupna Abdulah čestitao Karzaiju Afganistan: UN smjenjuje više od 200 članova biračkih odbora

Dosadašnji predsjednik Hamid Karzai i Abdulah su dobili 49,67, odnosno 30,59 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 20. kolovoza. Abdulah, negdašnji afganistanski ministar vanjskih poslova, rekao je da se povlači iz predsjedničke utrke jer nisu ispunjeni zahtjevi koje je podnio vladi i izbornom povjerenstvu kako bi se osigurali pošteni izbori.

>> Abdulah se povukao iz predsjedničke utrke

Stručnjaci su podijeljeni u pogledu drugog kruga. Neki misle da zakon obvezuje na održavanje drugog kruga, dok drugi misle da se problem može riješiti na drugi način, npr. održavanjem Loja Jirge, tradicionalnog vijeća plemenskih vođa na nacionalnoj razini. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene