Obavijesti Video Pretražite Navigacija

18 godina zatvora za ubojstvo zarobljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojnik Corey Clagett osuđen je na 18 godina zatvora na temelju priznanja krivnje za ubojstvo trojice iračkih zarobljenika u svibnju 2006. godine, tijekom napada na pobunjenički kamp kraj jezera Thar Thar, jugozapadno od Tikrita.

Vojnik Clagett (22) postigao je nagodbu s tužiteljem na početku suđenja pred vojnim sudom u bazi Fort Campbell, u saveznoj državi Kentucky.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratna priča iz BiH Hvala ti za život: Na vjenčanje je pozvao vojnika koji ga je odbio pustiti da umre na Kupresu Slika nije dostupna Kontroverzna zatvorenica Tko je Nadija Šavčenko? Za jedne heroina, za druge 'stroj za ubijanje u suknji'

Clagett je priznao krivnju za ubojstvo s predumišljajem, pokušaj ubojstva, suučesništvo u zavjeri da se počini ubojstvo i ometanje pravde.

Uz kaznu zatvora, osuđen je i na plaćanje sudskih troškova i nečastan otpust iz vojske.

Clagettova je kazna istovjetna onoj koja je početkom siječnja
izrečena njegovu suborcu Williamu Hunsakeru (24), dok je treći sudionik u incidentu kod Thar Thara, Juston Graber (21) osuđen na devet mjeseci zatvora jer je utvrđeno da nije sudjelovao u prvotnom pucanju na zarobljenike, već je iz samilosti ubio jednog teško ranjenog Iračana koji je trpio bolove a više ga se nije moglo spasiti.

Prvooptuženi desetnik Raymond Girourad, bit će izveden pred vojni sud u Fort Campbellu, sjedištu 101. Zračno-desantne divizije, 5. ožujka.

Tijekom svog suđenja, William Hunsaker je rekao kako im je desetnik Girourad zapovijedio da ubiju zarobljenike, ali da izgleda kao da su pokušali bijeg.

"Rekao nam je da im presječemo vezice na rukama, kažemo im da bježe i ustrijelimo ih. Izašao sam i naparavio upravo to", rekao je Hunsaker.

Tijekom saslušanja u Iraku u kolovozu 2006., svjedoci su govorili da su vidjeli zarobljenike koji pukušavaju pobjeći u punom sprintu, i kako su zatim ustrijeljeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene