Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imali istaknute pozicije

Tužiteljstvo BiH nakon 30 godina optužilo trojicu za ratne zločine nad Hrvatima

Selmo Cikotić
Selmo Cikotić Foto: Dejan Rakita/Pixsell
Tužiteljstvo BiH u četvrtak je potvrdilo da je podignulo optužnicu protiv trojice bivših najviših bošnjačkih dužnosnika vojne i civilne vlasti u Bugojnu zbog ratnih zločina koji su tamo počinjeni nad Hrvatima.

Prema priopćenju tužiteljstva BiH, optuženi su ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo, zapovjednik svih postrojbi Armije BiH na tom području i umirovljeni general Selmo Cikotić te ratni zapovjednik 307. brigade Armije BiH Tahir Granić.

Tužiteljstvo BiH svu trojicu tereti za ratne zločine protiv zarobljenika počinjene 1993. tijekom sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U ratu je prognano više od 13 tisuća bugojanskih Hrvata, kojih je u toj općini do rata bilo oko 15 tisuća. Ubijeno je najmanje 119 osoba hrvatske nacionalnosti, uključujući tu djecu, žene, starce i zarobljene pripadnike HVO-a.

Pročitajte i ovo Policijska uprava Rijeka Riječki odmetnik Mladić došao u policiju napraviti nove dokumente, ali ovo nije očekivao: Policija objavila detalje

U optužnici podignutoj nakon gotovo dva desetljeća istrage stoji kako je Dževad Mlaćo naredio ubojstva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, pri čemu je osobno sačinio popis onih koji trebaju biti ubijeni. Zarobljeni Hrvati po Mlaćinu su nalogu odvedeni u prostorije nekadašnje banke, gdje su potom mučeni, a trojica zarobljenih od posljedica zlostavljanja su umrla.

Preostale zarobljenike pripadnici vojne policije Armije BiH odveli su na obližnju planinu Rostovo, gdje su i ubijeni na lokacijama koje je Mlaćo osobno odredio i koje je obilazio, nakon čega su njihova tijela uklonjena i skrivena.

Nakon rata, tijela četvorice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava još uvijek se traga, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

Selmo Cikotić Ekshumacija poginulih Hrvata u Bugojnom Foto: Branimir Boban/Cropix

Optuženi Cikotić i Granić terete se da su kao zapovjednici Armije BiH izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti pod prijetnjom oružjem kao "živi štit" izvodi na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim crtama gdje su bili izloženi smrtonosnoj opasnosti.

Dvojica hrvatskih zarobljenika tamo su ubijenа, a više ih je ranjeno. Cikotić je također optužen jer je propustio spriječiti premlaćivanja, mučenja i ubojstva zarobljenih pripadnika HVO-a te, iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije poduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinitelje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

Navode iz optužnice Tužiteljstvo BiH planira dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, među kojima su i dva svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, zatim dva stručna vještaka, kao i prilaganjem oko 780 dokaznih materijala.

Dževad Mlaćo, čiju odgovornost desetljećima traže obitelji nestalih i ubijenih Hrvata Bugojna, nakon rata je bio istaknuti dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA), no proteklih je godina živio u anonimnosti.

Pročitajte i ovo Poruke na Putinovoj konferenciji godišnja konferencija Ogroman gaf tijekom Putinova obraćanja! Iza njega se pojavile bijesne poruke Rusa

Cikotić je pak nakon umirovljenja u vojsci ostvario političku karijeru te je kao osoba od povjerenja čelnika SDA Bakira Izetbegovića bio ministar obrane te sigurnosti BiH.

Sud BiH ga je ranije ovog mjeseca nepravomoćno osudio na tri godine zatvora, nakon što ga je proglasio krivim da je kao ministar obrane pogodovao zagrebačkoj tvrtku "Scout" pri otkupu zastarjelog oružja i streljiva pohranjenog u skladištima oružanih snaga BiH. Sada je profesor na odsjeku za sigurnosne studije na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene