Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliko razočaranje talijanskih nogometnih djelatnika izazvala je odluka Izvršnog odbora UEFA-e u Cardiffo o dodjeli organizacije Euro 2012. Poljskoj i Ukrajini.


Ocijenjuje se kako je Italija zbog skandala oko dogovaranja rezultata utakmica u nogometnom prvenstvu (calciopoli) kao i tragične epizode nasilja na stadionima i oko njih, a u jednom sukobu navijača i policije u Cataniji u veljači ove godine ubijen je policijski inspektor Raciti.

Vezani članci Slika nije dostupna EURO 2012: Ukrajince brine policija Slika nije dostupna Mesić o odluci UEFA-e

Talijanska ministrica sporta Giovanna Melandri, koja je bila u
Cardiffu ne krije razočaranje, ali dodaje kako "sada moramo pobijediti na terenu".

Novoizabrani predsjednik talijanskog Nogometnog saveza , Giancarlo Abete kaže kako je izbor bio "sportske politike, jer se htjelo otvoriti manifestaciju za 85 milijuna Europljana", koliko zajedno imaju stanovnika Poljska i Ukrajina. Abete ipak priznaje jasnu pobjedu Poljske i Ukrajine pošto je ta kandidatura dobila 8 od mogućih 12 glasova.

Antonio Matarrese, predsjednik saveza klubova, govori o još "jednoj pljuski talijanskom nogometu", te drži kako je Platini imao prste u takvoj odluci. Matarrese ne isključuje ni ostavku na svoj položaj, premda je, kaže, stupio prije godinu dana.

"Ne vjerujem da nešto nije bilo u redu s glasovanjem. Moramo poštivati Uefinu odluku, a očito je da je Uefa htjela ohrabriti istočnoeuropske zemlje. Mislim da naši problemi, afere i navijački izgredi, nisu utjecali na odluku. I Poljska ima iste probleme", rekao je bivši predsjednik Nogometnog saveza Italije Luca Pancalli. 

"Mi smo već ranije pisali da Italija ne zaslužuje domaćinstvo EP-a. Pogledajte tko je bio u našoj delegaciji, Franco Carraro i Antonio Matarrese. Oni su dinosauri i predstavljaju prošlost, odnosno dosadašnju lošu praksu vođenja talijanskog nogometa. Carraro je morao dati ostavku na mjesto predsjednika Saveza nakon prošlogodišnje afere s namještanjem rezultata, a trenutno se protiv njega vodi sudski postupak. Mislim da ovo glasovanje predstavlja simbolični kraj dosadašnjeg načina na koji je vođen talijanski nogomet", izjavio je Xavier Jacobelli, glavni urednik internetskog portala
Quotidiano.net.