Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hiddinku zatvor zbog utaje poreza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužitelj iz Hertogenboscha na jugu Nizozemske zatražio je 10 mjeseci zatvora za izbornika Rusije, Gussa Hiddinka zbog utaje poreza.

Hiddink je optužen da je 2002. i 2003. Poreznu upravu prevario za 1,4 milijuna eura. Navodno je lažno tvrdio da ima prebivalište u Belgiji te da tamo plaća porez. Tužitelji tvrde da on u Belgiji ima tek mali stan u kojem nikada nije živio. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Uhićenja (Foto/Arhiva: Goran Kovacic/PIXSELL) Istražuje ih USKOK Zločinačko udruženje: Pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja pa ih koristili za utaje poreza

Tužitelj je Hiddinkovo 'belgijsko prebivalište' nazvao vicom uz tvrdnje da je trener u to vrijeme zapravo živio kod svoje djevojke u Amsterdamu. Opisao je Hiddinka kao tvrdoglavog čovjeka koji je ignorirao savjete svog računovođe da bar povremeno provede noć u belgijskom stanu. 

"Hiddink je pao s pijedestala", ustvrdilo je tužiteljstvo koje 13 mjeseci zatvora traži i za Hiddinkova poreznog savjetnika. 

"Ja sam potpuno pošten i dokazat ću da nije bilo nikakve prijevare već da je to isključivo administrativna stvar", tvrdio je Hiddink u srpnju 2006. kada se izjašnjavao na sudu. 

No, na prvom ročištu u siječnju priznao je da nije proveo niti jednu noć u stanu u Belgiji, opisujući sebe kao 'nogometnog nomada', pišu nizozemske novine Algemeen Dagblad.

"Tamo se nikada nisam osjećao ugodno i nisam imao želju ležati u tom stanu i buljiti us strop", izjavio je Hiddink. 

Rekao je da je radije spavao svugdje pomalo - u hotelima, kod djevojke, na stadionu PSV-a (čiji je tada bio trener), a ponekad čak i u autu. 

Izbornik Rusije je potvrdio da je službeno izabrao Belgiju kao zemlju u kojoj će plaćati porez, no tvrdi i da je na novac koji je dobio za posao u Južnoj Koreji već platio porez u Aziji. 

Predsjednik Ruske nogometne federacije, Vitalij Mutko nije previše zabrinut zbog novonastale situacije. 

"Ne mislim da će u zatvor. Živimo u civiliziranom svijetu, a ne u srednjem vijeku. Nizozemska je europska zemlja pa ne mislim da će biti ekstremni", reako je Mutko koji je i najzaslužniji što je Hiddink zasjeo na izborničku klupu Rusije. 

"Uostalom, to je tek tužiteljev zahtjev. Pričekajmo pa ćemo vidjeti što će ispasti od toga", dodao je.  

Presuda se očekuje 27. veljače.

Hiddink se trenutno nalazi u Nizozemskoj jer Rusija i Nizozemska danas u Amsterdamu igraju prijateljsku utakmicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene