Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FIFA zabranjuje i vrijeđanje na regionalnoj osnovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krovna svjetska nogometna organizacija Fifa krenula je u novi obračun s navijačima koji provociraju i po mišljenju nekih tako izazivaju probleme na stadionu. Od 1. siječnja sljedeće godine na snagu će stupiti novi Disciplinski pravilnik, čije će neke dijelove HNS morati uvrstiti u svoje akte.

U neke otprije prihvaćene Fifine pravilnike sada će biti dopisano strože kažnjavanje za rasnu netrpeljivost, koja će po novom obuhvaćati i vrijeđanje na regionalnoj osnovi. A to znači da će se ubuduće sankcionirati i pozivi s tribina na ubijanje onih sa sjevera ili juga, rečeno je jučer na konferenciji za novinare HNS-a, a prenosi Večernji list. 

Pročitajte i ovo Policija u BiH, ilustracija Incident kod Mostara Navijače Zrinjskog optužili da su pretukli četvoricu bošnjačkih mladića: Udarili im u auto i izgurali ih s ceste Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici

Kazne za takvo navijanje će snositi klubovi čiji navijači budu kršili propise. Kazne će se kretati od novčanih pa sve do izbacivanja u niži rang natjecanja. No, koliko su klubovi krivi?

Pitamo se gdje je granica i tko će je određivati? Što će biti uvreda, a što ne? Što će biti sa lucidnim navijačima koji će doskočiti propisima pa kroz šalu podmetati još gore uvrede? A sukobi i prepucavanja izvan stadiona i na gradskim ulicama? I, konačno, je su li za cijelu priču krivi sami navijači ili dio krivice snose i oni zbog kojih su navijači ponekad opravdano nezadovoljni?

Poznavajući mentalitet onih koji redovno posjećuju dijelove stadiona na kojima se okupljaju navijačke skupine, teško da će se što tako brzo promijeniti. Zamislimo samo situaciju kada splitska publika iz ironije nekom od igrača bijele, a ne crne boje kože bude posprdno vikala "hu-hu-hu". Isto tako, pjesma BBB-a "Dalmatinac moj ljubimac, (pa glasanje magarca)" može se protumačiti kao ljubav prema braći s juga, ali i jednoj plemenitoj životinji, zar ne?

Sastavni dio nogometne igre je i publika, a to oni koji sjede u foteljama prečesto zaboravljaju. Uostalom, zbog gledatelja se i igra, a dio svake utakmice su verbalna i materijalna koreografija na tribinama.

Naši navijači, a i velik dio europskih, ne žele postati "McDonald's publika". Zanimaju ih prvenstveno fanatična podrška svom klubu i kod kuće i na gostovanjima, dobar izgled tribine te kvalitetno navijanje, čiji je, otkad je navijačkih skupina, sastavni dio ponižavanje suparnika. Jer, bez suparništva nema ni draži... Naravno, bez devijantnog ponašanja, nasilja, droge i alkohola.

Spomenimo da će se postrožiti i kazne za igrače, trenere te ostalo službeno osoblje. Provociranje publike i poticanje na mržnju od strane tih osoba također će biti sankcionirano, najčešće određenim periodom isključenja iz nogometa. Primijenjivat će se i novi Pravilnik o dopingu. Kazne će biti strože, a zastara se produžuje na 10 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene