Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Uvjerljiva pobjeda''

O Milanovićevoj pobjedi pišu i svjetski mediji: ''Birači su izabrali 'normalnu' ispred 'autentične' Hrvatske''

Atmosfera u stožeru Zorana Milanovića
Atmosfera u stožeru Zorana Milanovića DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Atmosfera u stožeru Zorana Milanovića Galerija 1/1 >>
Svjetske novinske agencije izvijestile su u nedjelju kako je kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj pobijedio kandidatkinju vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Kolindu Grabar-Kitarović.

Zoran Milanović osvojio je 52,67 posto glasova birača, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,33 posto. Obrađena su sva biračka mjesta.

Francuski AFP prenosi kako se bivši premijer Milanović založio za tolerantnu Hrvatsku koja će okrenuti stranicu s "prošlih ratova", dok Grabar-Kitarović nije uspjela osvojiti glasove radikalne desnice. Izbori su pokazali rast krajnje desnice u zemlji koja se suočava s "migrantskim pritiskom na granicama" te se bori s "endemskom korupcijom i masovnim egzodusom stanovništva", navodi AFP.

Birači su izabrali "normalnu Hrvatsku" koju je obećao Milanović ispred "autentične Hrvatske" Kolinde Grabar-Kitarović, prenio je AFP.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE ZORAN MILANOVIĆ? "Vrijeme je da se konji sedlaju!": Bio je divlje dijete sa zagrebačkog Trnja, znao se potući, a na faksu je prodavao usisavače

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Zaustavio zvižduke Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović: "Neće biti spletki, neće biti tajnih poslova"

Njemačka agencija dpa prenosi da je Milanović porazio kandidatkinju HDZ-a uvjerljivije nego što se očekivalo, čime je poslan "upozoravajući signal" vladajućim konzervativcima. Poraz Grabar-Kitarović, koja je, navodi dpa, prokockala veliko vodstvo u anketama proteklih šest mjeseci, dodatni je problem za premijera Andreja Plenkovića i njegov HDZ, čija popularnost pada, dok SDP raste uspjehom Milanovića, tvrdi dpa i pojašnjava da HDZ i SDP dominiraju hrvatskom političkom scenom od neovisnosti 1991.

Reuters pak piše da je Milanović u kampanji obećao borbu protiv korupcije te da neki analitičari smatraju da će Milanovićeva pobjeda naštetiti Plenkoviću i HDZ-u, dok drugi smatraju da će Plenković nadvladati taj izazov.

Austrijska novinska agencija APA prenosi da je favoritkinja Grabar-Kitarović, uz potporu premijera Plenkovića, izgubila izbore.

Prvi krug obilježila je "oštra borba u desnom taboru", prenosi APA i dodaje da je tada Grabar-Kitarović uspjela poraziti "popularnog folk pjevača Miroslava Škoru koju se pozicionirao na krajnjoj desnici i privukao nacionalističke glasove", piše APA.

Grabar-Kitarović je uz masovnu podršku "HDZ-ova aparata" pokušala ujediniti desnicu i pridobiti "odmetnute glasače", te one koji su je podržali prije pet godina, ali su izbori pokazali da neki desni glasači nisu glasali za kandidatkinju HDZ-a, navodi APA. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene