Tihomir Cipek
Tihomir Cipek Foto: DNEVNIK.hr

Oboje se zalažu za nultu stopu tolerancije na korupciju, no koliko im u tome pomažu ili odmažu njihovi sadašnji i bivši bliski suradnici, i sami opterećeni brojnim aferama?


Da će se boriti protiv korupcije predsjednički kandidati uvjeravaju birače još od prvog predstavljanja programa.

"Takvi način ponašanja nisu normalni. To ću mijenjati", govorio je Zoran Milanović, 9. studenog.

"Ostat ću dosljedan glas protiv korupcije", rekla je dva dana kasnije Kolinda Grabar-Kitarović

U prvom krugu između dvoje kandidata zaoštrilo se na temi korupcije u SOA-i. Grabar-Kitarović poručila je kako je korumpirani sustav u obavještajnoj ageniciji naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića.

"Meni je najviše zabrinjavajuće kad je ona prisutna u onim agencijama koje bi se trebale baviti borbom protiv korupcije", izjavila je Grabar-Kitarović 18. studenoga. 

Istog dana ovako je zvučao njen protukandidat, Milanović: "Pa to je tvoja kuća, tvoja kuhinja, žohari su u njoj mora ih netko počistiti".

No ni jedne ni druge, ističe profesor Tihomir Cipek, u njihovom političkom djelovanju korupcija nije zaobišla.

U mandatu Vlade Zorana Milanovića USKOK se uključio u aferu sa sumnjivim kreditom HBOR-a protiv Branka Šegona, tadašnjeg pomoćnika ministra financija. Na sudu je završila SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel, a vukovarski gradonačelnik Željko Sabo već je odslužio zatvorsku kaznu. Sudi se i Milanovićevu predstojniku kabineta Tomislavu Sauchi zbog afere s dnevnicama.

"Ja to nisam napravio, za ništa nisam kriv", govorio je Tomislav Saucha prije dvije godine.

"Ako je netko vaš pomoćnik ili suradnik pa je uletio u korupciju sigurno da ste i vi odgovorni, dakle i on je odgovoran jer sam bira te svoje suradnike", objasnio je Tihomir Cipek, politički analitičar Nove TV.

Kolindu Grabar-Kitarović pak danas podupire Milan Bandić, okrivljeni u Aferi Agram. 

"Znaš li da je to dijete moje familije, koji je bio u Tigrovima i jedva ostao živ? Osjećate li vi ovu zemlju? Majku vam Božju j...“, urlao je Milan Bandić svojedobno.

Ona bi mu, rekla je u kampanji, u zatvor nosila kolače.Tu je i optužnica protiv stranke koja ju je kandidirala.

"Činjenica je da je HDZ stranka procesuirana protiv korupcije, logično da se opozicija na to poziva“, kazao je Tihomir Cipek.

A pozvao se na nju šef SDP-a u nedjelju na Milanovićevu skupu u Zagrebu. "Izbor u Hrvatskoj je nikada jednostavniji - Hrvatska koju vodi HDZ opterećen korupcijom, ili Hrvatska bez korupcije" rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a. 

Šef HDZ-a danas mu je odgovorio. "On kao i njegov kandidat laže, dakle čovjek laže, ovakva je teza je nešto što on stalno govori evo zadnjih par godina u Hrvatskom Saboru, perpetuira tezu koja ne stoji“, oštar je bio Andrej Plenković.

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček primjećuje kako se retorika u kampanji zaoštrila.

"Čini se kao da se više pozornosti posvećuje argumentaciji stava zašto ne dati glas protukandidatu nego argumentirati zašto bi određeni kandidat trebao dobiti glas birača", objasnila je Gabrijela Kišiček.

A može li korupcija kao tema presuditi pobjednika izbora? Tihomir Cipek misli da ne.

"Ljudi su nekako već iscprljeni od tog dugotrajnog suđenja koje traje godinama i nikako da završi i jednostavno su se pomirili s time da se tu ne može Bog zna što napraviti. Tako da mi se čini da to neće bitno utjecati", smatra Cipek.

Inače, Hrvatska je među 180 zemalja svijeta, prema indeksu percepcije korupcije na 60. mjestu. U odnosu na prethodnu godinu pala je za tri mjesta.

 

Dnevnik Nove TV u 19:15 sati donosi analizu oboje predsjedničkih kandidata i njihovih zalaganja u borbi protiv korupcije.