Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za manje od mjesec dana, 22. prosinca održat će se predsjednički izbori. ''Zašto glasati? Ionako ne mogu ništa promijeniti!'' reći će dio birača i ostati kod kuće. Ali nije to baš tako. Zašto je važno izići na izbore i iskoristiti to važno pravo, objašnjavamo u nastavku teksta.


Nije dovoljno nadati se boljoj budućnosti, svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Iako se građane rijetko pita, pravo i građansku dužnost da iziđu na izbore neki ipak propuste.

Vezani članci Glasajte, sarma je dobra i kad se ohladi Ispunite građansku dužnost i izađite na izbore: Sarma je dobra i kad se ohladi Zoran Milanović na predizbornom skupu u Tvornici (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Bio je divlje dijete sa zagrebačkog Trnja: Zoran Milanović znao se potući, a na faksu je prodavao usisavače

Među glavnim izgovorima su:

Ma svi su oni isti

Nisu. Nisu svi isti. Svaki kandidat nudi svoj program. Iako ovlasti predsjednika Republike nisu prevelike, važno je tko će nam biti na čelu države.

Nemam za koga glasati

Među kandidatima koji će se natjecati na izborima za šefa države vjerojatno možete naći nekoga po svom ukusu, a sigurno nekoga tko vam je manje lošiji od drugih.

Nemam vremena za to

Izlazak na izbore ne zahtijeva puno vremena. Sam proces glasanja traje nekoliko minuta plus vrijeme koje je potrebno da dođete do birališta, koje obično bude u blizini adrese stanovanja.

Bio sam na prošlim izborima

Godine 2019. održavaju se novi izbori, novi su kandidati i ne mogu se uspoređivati s izborima 2014./2015. godine. Kao građani nismo samo netko tko ima prava, već moramo preuzeti i obvezu, a to znači da moramo sudjelovati u životu svoje zemlje. Moramo demonstrirati svoj politički stav, i to zato što se može dogoditi da manjina glasača izglasa vlast koja će biti nametnuta većini koja je nije izabrala.

Moj jedan glas ne može ništa promijeniti

Svaki je glas bitan! Kad bismo svi smatrali da naš glas ne može ništa promijeniti, na izbore ne bi izišao nitko. Jedan glas može mnogo toga promijeniti. Uostalom, jedan po jedan...

Na putu sam

Ne biti u mjestu prebivališta na dan izbora nije isprika za neglasanje. Ako niste u mjestu prebivališta na dan izbora, a želite glasati, prije izbora privremeno se upišite negdje drugdje.

Ne zanima me politika

Koliko god da vas politika ne zanima, ona kroji glavne konture vašeg života.

Nakon svega, sjetite se u nedjelju odvojiti tih nekoliko minuta i zaokružiti nekoga na listiću. Jer bitan je svaki glas i bitno je tko će nam biti na čelu države.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju