Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina donatora su privatne osobe

Tko su najveći donatori stranaka i hoće li tražiti protuuslugu? Među njima i tvrtke koje su u koronakrizi primile pomoć od države

Novac, ilustracija
Novac, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novac, ilustracija Novac, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Najveći donatori HDZ-a Najveći donatori HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr Najveći donatori SDP-a Najveći donatori SDP-a Foto: DNEVNIK.hr Najveći donatori Domovinskog pokreta Najveći donatori Domovinskog pokreta Foto: DNEVNIK.hr +0 Potrošnja stranaka tijekom predizborne kampanje Galerija 1/5 >>
U predizbornoj kampanji do sada je najviše potrošila Restart koalicija, a najviše donacija primio je HDZ. Među donatorima najviše je fizičkih osoba, a našle su se tu i tvrtke koje su u koronakrizi primile pomoć od države.

Većina donatora trenutačno vodećih stranaka privatne su osobe, i to iz vlastitih redova.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

„Dozvoljeno je fizičkim osobama 30.000 kuna. Naš kolega je to uplatio, pa neće Hajdaš Dončić od Nikše Vukasa trebati nešto za 30.000 kuna, pomogao je čovjek stranci“, kaže Nikša Vukas iz Restart koalicije.

"Bojim se da će netko tražiti nešto zauzvrat"

Ruža Tomašić iz Domovinskog pokreta poručuje kako nikada nije tražila donacije jer se bojala da će oni nešto tražiti zauzvrat, ali je zato sama donirala 30 tisuća kuna.

Isti iznos donirao je i HDZ-ov Gordan Grlić Radman, a riječ je maksimalnom iznosu koji može donirati privatna osoba, dok pravna osoba može donirati 200 tisuća kuna.

HDZ je prikupio najviše donacija, više od milijun i 700 000 kuna. Najviše donacija prikupili su od tvrtki Bistra HDZ-ova Krešimira Habijanca (150 tisuća kuna), Agrochem-Maks (100 tisuća kuna) i Spectra Media (50 tisuća kuna).

Novac, ilustracija Najveći donatori HDZ-a (Foto: DNEVNIK.hr)

Restart koaliciji je donirano 283 tisuće kuna. Najviše od Siniše Hajdaša-Dončića (30 000 kuna), potom od tvrtki Izgradnja Zaprešić (20 000) i Progeo (15 000).

Novac, ilustracija Najveći donatori SDP-a (Foto: DNEVNIK.hr)

Domovinski pokret Miroslava Škore dobio je 190 tisuća kuna. Ruža Tomašić je najveća donatorica s 30 000 kuna. Slijede dvije tvrtke iz Vukovara s istom adresom - Diecentra i Filir koje su donirale po po 26 955 kuna. Filir je tvrtka u vlasništvu Marija Radića, nekadašnjeg suvlasnika Peveca, a sada jednog od ključnih igrača Domovinskog pokreta.

Novac, ilustracija Najveći donatori Domovinskog pokreta (Foto: DNEVNIK.hr)

Koalicija predvođena Možemo! prikupila je 65 200 kuna. I to od 143 privatne osobe. Bojan Glavašević je donirao najviše - 10 000 kuna.

Mostu je pak šest privatnih osoba doniralo ukupno 44 tisuće kuna, najviše Nedjeljka Sekulić.
Iz HDZ-a prozivaju SDP i Škoru jer su im donatori neke tvrtke koje su koristile mjere od države za gospodarski oporavak.

„Držimo da to nije fer. Nekoliko takvih pokušaja je bilo i u našem smjeru. Mi smo ta sredstva uplatili u proračun RH. Pozivamo sve druge stranke da idu u istom smjeru“, rekao je HDZ-ov Tomislav Ćorić.

Iz SDP-a brzo stiže odgovor.

„I sad će korumpirani HDZ koji je popeglao nešto na sudu i vratili na prvostupanjsko 60 milijuna kuna kaznu, sad će nama čitat lekciju, neće, dosta je bilo“, kaže Nikša Vukas iz Restart koalicije.

Oštre poruke iz Mosta

A iz Mosta oštre poruke za iste donatore SDP-a i Škore. Riječ je o tvrtki Tehnix Đure Horvata.

„Vjerojatno ulažu tu novac očekujući nešto za sebe, tko god prođe, njima dobro. Nama takvi ne doniraju“, rekao je Nikola Grmoja na što je Vukas iz Restarta poručio kako to uopće ne želi komentirati te naglašava da su svi donatori na internetu.

Iz Mosta kažu da odbijaju suradnju s onima koji primaju donacije od onih „koji zastupaju energetsku mafiju, oni koji zastupaju ruske interese i bilo čije druge interese“, kaže Mostov Miro Bulj.

Nisu samo donacije zanimljive biračima, već i potrošnja. Najviše je dosad potrošila Restart koalicija. Čak 8 milijuna i 400 000 kuna. Slijedi HDZ sa 7 milijuna i 100 000 kuna. Milijun i 800 000 kuna potrošio je Domovinski pokret. Most 750 tisuća kuna, a koalicija predvođena Možemo - 400 tisuća kuna.

Novac, ilustracija Potrošnja stranaka tijekom predizborne kampanje (Foto: DNEVNIK.hr)

Jesu li im ovo baš svi troškovi i donatori, saznat ćemo nakon izbora baš kao i to hoće li biti
traženja protuusluga za donirani novac.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene