Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojili 16 mandata

Škoro: "Jako sam iznenađen rezultatom HDZ-a, nema osobe koju nisu iznenadile izlazne ankete. Treba bolje regulirati njihov rad"

Miroslav Škoro
Miroslav Škoro Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Miroslav Škoro Galerija 1/1 >>
Čelnik Domovinskog pokreta ponovio je kako su zadovoljni rezulatom na izborima, ali naglasio kako Hrvatska ne može dobiti prave reprezente u Saboru sve dok se ne promijeni izborni zakon.

Imam i ja papir, rekao je novinarima prije početka konferencije za medije čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, aludirajući na Davora Bernardića, sada bivšeg čelnika SDP-a.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić Ćipe postizborna dodvoravanja Istina je još gora: Mlinarić tvrdi da Plenkovića nikad nije nazvao lopovom, ali demantira ga vlastiti video Vesna Vučemilović, Domovinski pokret treća opcija Miroslav Škoro: "Kampanja je bila prljava, a naša promatračica doživjela je i fizičko zlostavljanje"

"Zadovoljni smo s brojem mandata, osvojiti ih 16 nije mala stvar s obzirom na to da postojimo 50-ak dana. Oni koji kose političku travu godinama nisu osvojili ništa ili vrlo malo. Čestitam relativnom pobjedniku Andreju Plenkoviću, zahvaljujem svim našim volonterima, i čestitam svim ljudima na listama koji su izabrani u Sabor, posebno onima na listama Domovinskog pokreta", rekao je Škoro. 

Istaknuo je kako je iznenađen brojem mandata koje je osvojio HDZ.

"Nema osobe koja nije iznenađena rezultatima anketa. Mi tvrdimo da bi trebalo ozbiljnije regulirati rad i brojke koje se iznose u javnost i onda se ta javnost prema brojevima modelira. Mi smo legalisti, ali neke stvari su indikativne. Imali smo nepravilnosti i fizički nasrtaj na promatrača, to je neprihvatljivo", rekao je Škoro. 

„U izbore se skočilo u okruženju straha i neizvjesnosti. Pojavio se jedan novi izraz 'osoba od povjerenja', tako možete glasati ako imate osobu od povjerenja. Htio bih da mi to netko pojasni, na pozive mnogi iz izolacija, samoizolacija, karantena, nisu mogli glasati. Bilo je čudnih situacija kada je hrvatska dijaspora htjela glasati, general Željko Glasnović, čini mi se da mu nedostaje 11 glasova, ali kada se zbroji, čini se da zahvaljujući izbornom zakonu nije prošlo kako bi trebalo proći“, poručio je.

„Problemi su legalističke i strukturalne prirode, dok imamo ovakav izborni zakon ne možemo dobiti prave reprezente za Hrvatski sabor. Dijaspora, za koju neki pompozno govore kako je ima skoro isto kao Hrvata u Hrvatskoj, izašlo je samo 28.000 birača. Izborni zakon moramo promijeniti, vidjet ćemo što će napraviti ovi koji se prezentiraju kao suverenisti koji će voditi zemlju, treba uvesti elektroničko glasanje, naročito jer imamo tako veliku dijasporu. Ima još stvari koje nas zanimaju, Zakon o obnovi Zagreba, ali idemo po redu“, rekao je upitan o temama kojima će se Domovinski pokret baviti u Saboru. 

 Zahvalili biračima na Facebooku

Domovinski pokret na službenom se Facebooku danas zahvalio svojim glasačima te objavio fotografiju na kojoj su svi kandidati koji su izabrani u 10. saziv Hrvatskog sabora. 

 

Domovinski pokret, prema rezultatima koje je objavio DIP, osvaja 16 saborskih mandata. U Sabor ulaze Miroslav Škoro, Ivan Penava, Karolina Vidović Krišto, Ante Prkačin, Željko Sačić, Krešimir Bubalo, Marijan Pavliček, Ružica Vukovac, Ruža Tomašić, Zlatko Hasanbegović, Hrvoje Zekanović, Vesna Vučemilović, Stjepo Bartulica, Davor Dretar, Mario Radišić i Milan Vrkljan.

Ruža Tomašić u Sabor dolazi tek iduće godine nakon što odradi posao u Europskom parlamentu. U nedjelju je, nakon objave privremenih rezultata, rekla kako možda nije s biračima dovoljno dobro iskomunicirala da u Europski parlament ide na još godinu dana, komentirajući činjenicu da nije dobila preferencijalnih glasova kao za europske izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene