Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruka mjerila zakona

Pooštreni uvjeti za lokalne izbore, neki se neće moći kandidirati: "Život ide dalje. Ujutro ću opet biti na traktoru, ali sad ću iz inata napraviti nezavisnu listu"

Sabor je, mjesec dana prije lokalnih izbora, izglasao izmjene Zakona o lokalnim izborima. Njime su, između ostalog, pooštreni uvjeti kandidiranja.

Stipe Gabrić Jambo ima pravomoćnu presudu za kazneno djelo jer je ometao sudski postupak. Zbog te se činjenice po novim pravilima ne može kandidirati za gradonačelnika Metkovića.

"Život ide dalje. Do dva sam bio na traktoru, sad sam u četiri bio na misi prijatelju Bandiću. 40 dana radim i ujutro ću opet bit na traktoru, ali sad ću iz inata napraviti nezavisnu listu Stipe Gabrića Jambe i to mi zakon omogućava", rekao je.

Novi Zakon komentirao je , kao i njegove posljedice na izbore u Metkoviću, i Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

"Ja bih valjda trebao biti sretan zbog toga i glasovati za Zakon, ali taj isti Jambo je u ovom trenutku u koaliciji s HDZ-om i oni ga se sada rješavaju", rekao je Grmoja.

Most je bio protiv Zakona, ali zato je za njega diglo ruku 115 zastupnika. Prema novim pravilima, osuđenici na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci mogu zaboraviti na kandidaturu na lokalnim izborima. Također, ako ih pravomoćna presuda zatekne na funkciji, mandat im je automatski završen.

"Za političare vrijedi ipak viši prag i na tome trebamo ustrajati", smatra HDZ-ov Branko Bačić, a SDP-ov Arsen Bauk rekao je da se Zakonom "radi jedna prevencija da građani ne pogriješe". Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta smatra da je zakon dobar pomak, "ali problem je što postoji toliki broj naših dužnosnika koji se dovedu u problem sa zakonom".

Oporba ističe da se Zakon donio u zadnji čas

Zbog presude za obiteljsko nasilje na izbore više ne može ni požeško-slavonski župan i bivši HDZ-ovac Alojz Tomašević. Osim njega, kandidirati se ne može niti bivši SDP-ovac i načelnik Općine Vir, Kristijan Kapović, jer je pravomoćno osuđen zbog protupravne gradnje.

"Mislim da je to stvar higijene, nema veze s HDZ-om", rekao je premijer Andrej Plenković.

Međutim, dijelu oporbe se ne sviđa što se Zakon donio u zadnji čas.

"Ove izmjene koje dolaze mjesec dana pred izbore samo su jedan trik koji HDZ-u pokušava oprati imidž", rekla je Dalija Orešković iz stranke Centar.

Pročitajte i ovo Cijepljenje, ilustracija - 1 ODLUKA EUROPSKOG SUDA "Miješanje u pravo na privatni život bilo je opravdano": Može li nakon povijesne presude cijepljenje protiv koronavirusa postati obvezno?

Pročitajte i ovo Igor Pokaz, hrvatski velepolanik u Ujedinjenom Kraljevstvu OSTAVIO TRAG U BRITANSKOM DRUŠTVU Hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je upoznao princa Philipa: ''Nije bio čovjek od pompe i ceremonijala''

Sličnog je stava i kandidat za gradonačelnika Zagreba iz stranke Možemo.

"U siječnju je Ministarstvo pravosuđa najavilo proširenje kaznenih djela kao zabranu kandidiranja i ne znam što su čekali do zadnjeg dana", rekao je Tomislav Tomašević.

Jambi se ne sviđa što ne vrijede ista pravila za sve.

"Ako vrijede pravila za načelnike i gradonačelnike, onda moraju vrijediti i za saborske zastupnike", rekao je.

Naime, osuđenici za kazneno djelo i dalje se mogu kandidirati za Hrvatski sabor te postati predsjednici i premijeri.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene