Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RADILI KAFIĆI I FRIZERSKI SALONI

Nevjerojatni izgovori: "Nisam znao što to znači izolacija, spavao sam kad je bila policija..."

U Istri, kod Poreča kažnjena je vlasnica kafića koja je posluživala goste, a u Zagrebu je radio čak i frizerski salon. Kao da gotovo svaki dan čujemo za ovakve slučajeve i kršenja samoizolacije. Nažalost, neodgovornih ima još. Tome svjedoče i brojke, a i inspektori su se svakakvih izgovora naslušali.

Inspektorat je ukupno obradio 1046 prijava kršenja samoizolacije. A za polovicu tih prijava se ispostavilo da nisu utemeljene. Naime, događalo se da su ljudi prijavljivali krive adrese ili one ljude kojima je istekao rok samoizolacije pa su ih vidjeli vani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužni prijedlog Inspektori pokušali ući u kafić, vlasnik ih spriječio i ispsovao Slika nije dostupna Uzroci kašnjenja isporuke Tražila Europska komisija: Inspekcija ušla u proizvodni pogon cjepiva AstraZenece

No izdano je jako puno opomena, ali i 113 prekršajnih naloga. Ukupno je naplaćeno nešto više od 179.000 kuna kazni. Prekršitelje se nalazilo posvuda - od toga da ih se zateklo na putu u trgovinu pa čak i na autobusnom kolodvoru dok su još autobusi vozili. Izgovori su bili svakakvi.

"Najćešći izgovori koji su se mogli čuti jesu - 'nije istina da nisam bio u kući, već sam spavao kad je policija dolazila', 'morao sam ići kod liječnika', 'morao sam izaći u dućan' ili, primjerice, 'nisam znao što to znači izolacija, da moram biti u kući'. Da, i toga je bilo", kaže Ivona Župan, glasnogovornica Državnog inspektorata.

Zapečaćeno 26 ugostiteljskih objekata

I jučer, a evo i danas je bilo i ugostitelja kojima je palo na pamet da i dalje poslužuju goste. U ova tri tjedna inspektori su zapečatili i kaznili 26 takvih subjekata. Dakle, kafića, pizzerija, slastičarnica, itd. Najviše u Zagrebu - 9, zatim Rijeci - 6. Nevjerojatno je da su ih samo jučer zatvorili čak 5. Kako to obično biva, kad stigne inspekcija onda se brže-bolje smišljaju izgovori.

"Jučerašnji slučaj jedne pizzerije. Inspektor je ušao, naručio je pizzu, platio ju je i predstavio se, tko je što je. Pitao je djelatnicu zašto radi, a ona je rekla da joj nitko nije rekao oči u oči za novi zakon, niti ju je knjigovođa o tome obavijestio“, prepričava Župan.

Posla su imali i tržišni inspektori. Proveli su gotovo 700 nadzora. Iako se većina držala propisa, inspektori su podnijeli prekršajne naloge za 16 gospodarskih subjekata. Top pet proizvoda gdje su najviše dizali cijene su dječja hrana, pelene, tjestenina, brašno i ulje. Naravno, taj popis ne može proći bez maski i sredstava za dezinfekciju. Tako su naišli na slučaj gdje je nabavna cijena maske bila 18 kuna po komadu, a veletrgovac je prodavao dalje za čak 125 kuna. Slično kod sredstva za dezinfekciju. Nabavna cijena je bila 56 kuna, a veletrgovac je dalje prodavao po nevjerojatnih 149 kuna. Kažnjen je s 300 tisuća kuna.

I za kraj, znam da je preko glave svima i da ide lijep, sunčan vikend, ali imajte na umu da se ne smijemo opustiti. Ostanite doma ili ako već izađete, ne grupirajte se.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene