Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon šokantnih objava

Stigli nalazi inspekcije u KB-u Dubrava: Vlada smijenila Upravno vijeće bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon šokantnog svjedočanstva liječnice o vrlo teškom stanju u KB-u Dubrava Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u tu ustanovu. Danas je ministar objavio rezultate nadzora.

"Detektirana je određena razina neadekvatne komunikacija između Upravnog vijeća i koordinatora Primarnog respiracijskog centra. To je u nalazu inspekcije. Vlada je danas smijenila članove Upravnog vijeća. Oni će i dalje postupati u skladu sa zakonskim obavezama", rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

"Ja osobno ne znam što bih mogao. Osim toga u svakodnevnom sam kontaktu s kolegama. Kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana od uočenog propusta, ukoliko to ne učini Upravno vijeće. Oni će se sastati čim je prije moguće, razmotrit će situaciju i donijet će pravorijek", objasnio je Beroš. 

Na pitanje zašto nije smijenio ravnatelja, ponavlja: "Ukoliko Upravno vijeće to ne učini u roku od 30 dana onda ja kao ministar imam određene alate." 

Komentirao je što će biti s liječnicima koji su ukazali na nepravilnosti.

"Ako su te nepravilnosti objektivne, njima zahvaljujem na činjenici da su ukazali na situaciju u KB Dubrava", kaže. 

Ponovio je da su utvrđeni minimalni propusti. Okolnosti su, rekao je, takve da se dnevno zaprima 20, 30 ili 40 bolesnika.

"Nije nemoguće da zakasni obrok"

"Ako zakasni neki obrok, ja se svima ispričavam, ali to u tim okolnostima, nije toliko nemoguće da se dogodi", napomenuo je. 

Objasnio je i što znači neodgovarajuća komunikacija: "To da je došlo do određenog dualnog vodstva bolnice, što je moglo rezultirati nekakvim deisfukcionalnosti što nam je cilj zaustaviti."

Na pitanje na čijoj je strani Beroš kaže kako je već rekao da on svakodnevno komunicira s koordinatorom i da on provodi odluke Stožera.

"Vrijeme je da Dubrava zaplovi punim jedrima u novu funkcionalnost", rekao je o lošem stanju u bolnici koje, kako je objasnio, traje već godinama. 

Na opasku da su liječnici obiteljske medicine nezadovoljni što se preuzeli dio posla epidemiologa, Beroš je kazao da ako treba, mogu ostati pola sata, sat duže na poslu te da ih on ne moli, nego je to molba epidemiologa.

"To je molba hrvatskih pacijenata. Ja vjerujem da to nije tolika žrtva. Uz to što njih molim, na svaki mogući način Ministarstvo pokušava poduprijeti epidemiološku službu novim zapošljavanjima, osnivanjem call centra. Praćenje kontakta je jedna od najučinkovitijih mjera sprječavanja infekcije. Netko to mora raditi. Smatrate li da je primjereno da pacijenti to sami rade? To je jedna od mogućnosti, ali nije najprimjerenija. Molim ih da samo svoje osiguranije ubilježe u digitalnu platformu i da obavijeste kontakte. To je ono što ispred hrvatskog naroda, ispred Vlade, ispred Ministarstva molim liječnike obiteljske medicine". 

No rekao je da on samo ne moli već je jučer iz Ministarstva otišao dopis u kojem se nalaže tu obavezu. Oni će to morati raditi.

Je li situacija pod kontrolom: "Trend ide na bolje" 

"Ja vjerujem da da. Ja sam se jutros čuo s kolegama, voditeljima respiracijskih centara. Veseli me njihova aktivnost i promišljenost", rekao je i najavio da će se bolnica u Našicama pretvoriti u bolnicu za COVID pacijente kada KC Osijek to više ne bude mogao. U Splitu razmišljaju o kninskoj bolnici.

Naglasio je kako je u KB Dubrava jučer otišlo 39 sestara i pet liječnika.

 "Ja nemam staklenu kuglu, ali postoji određeni trend koji bi mogao ukazivati da smo na dobrom putu. No nije na meni vjerovati u to. Na meni je da napravim sve kao da će biti najlošije. Ali određen trend postoji", rekao je na pitanje o eventualnim strožim mjerama i naglasio da je uvjet pridržavanje mjera. 

"Ako se bude odgovorno ponašali, projekcije da bi za dva, tri, četiri tjedna, broj novooboljelih mogao dosegnuti plafon i početi padati. Ali tome možemo sami doprinijeti. Ne trebamo se opustiti", ponovio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Izašao sam iz pakla" Svjedočanstvo o hororu u KB-u Dubrava: "Po podu trče štakori i žohari. Ujutro krenete na WC, a pred vratima na podu, umotan u najlon, leži mrtav čovjek"

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić razgovara s Borisom Ujevićem - 4 ŠTO ĆE SE PODUZETI? Liječnici na izmaku snaga, poslali ozbiljno upozorenje: "Za dva tjedna bismo mogli imati 2000 hospitaliziranih na dan"

Na pitanje razmišlja li se i o online nastavi, rekao je da to nema smisla ako nema lockdowna jer su škole sigurne te su se dobro organizirale.  

"Ako djeca nisu u školi, gdje će biti. Ako će biti na sigurnom kod kuće, onda je to u redu, ali starija djece će sigurno ići družiti se", kazao je. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene