Granica na Tirolu
Granica na Tirolu Foto: Afp

Ograničenja koja je Njemačka uvela u prometu s austrijskom saveznom zemljom Tirolom, gdje se širi južnoafrički soj koronavirusa, navela su Beč da pooštri kontrolu na granici s Italijom, što je u ponedjeljak uzrokovalo velike zastoje i razbjesnilo vozače na talijanskoj strani.


Od nedjelje vozači kamiona moraju imati negativan test na COVID-19 da bi iz Tirola mogli ući u Njemačku, zbog velikog broja zaraženih južnoafričkim sojem u toj austrijskoj saveznoj zemlji koja na jugu graniči s Italijom.

Plašeći se da svi vozači iz Italije koji su u prolasku njezinim teritorijem nemaju dokumente koje traži Berlin i da će zapeti na njezinu teritoriju, i Austrija je u nedjelju uvela kontrole na južnom dijelu svoje granice.

"Nećemo dopustiti da Tirol postane europsko parkiralište", rekao je u priopćenju guverner Tirola, Guenther Platter. "Vozačima čiji se prolazak ne može zajamčiti bit će zabranjen nastavak putovanja".

Tko se sve cijepio preko reda? - 4 Dok svakim danom izlaze nova imena onih cijepljenih preko reda, Miroslav je tek danas dobio svoju dozu: ''Na nas se zaboravilo. Tu je bio problem''

Srušeni dimnjaci u Sisku Pogledajte snimku rušenja sisačkih dimnjaka, visokih čak 40 metara. Objavljeno i kad počinje rušenje oštećenih kuća

Predsjednik talijanske udruge cestovnih prijevoznika Conftrasporto-Confcommercio, Paolo Ugge, zatražio je da se "primjenjuje načelo reciprociteta te da i Italija testira vozače koji dolaze iz Njemačke i iz Austrije".

"Ako se talijanske vozače smatra širiteljima virusa, zašto se to ne bi primijenilo na sve", upitao se u pismu koje je poslao talijanskom ministru prometa i premijeru Mariju Draghiju.

Predsjednik regije Trentina, na sjeveru Italije, Maurizio Fugatti osudio je pak "jednostranu blokadu koja može imati teške posljedice na gospodarskom i na ekološkom planu".

"Da bismo spriječili zastoje na granici", talijanska tvrtka "Autocesta Brenner" priopćila je da će "izdvajati korisnike autoceste na izlazu Verona-sjever kako bi provjerili posjeduju li potrebne dokumente za ulazak u Austriju".

Osim toga, "na dionici autoceste od Sadobrea do Vipitena (grad blizu tunela Brennera) otvorit će se punkt za brzo testiranje" kako bi se "riješio zastoj koji već postoji" u smjeru Austrije.

Tomo Medved i Ivo Žinić Sisačko-moslavački župan trebao je već biti deložiran iz stana, no sve je stopirano. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja sve demantiraju

Mislav Bago - 2 ''Uglednicima koji žure u bolnice da cjepivo ne propadne ovo bi moglo biti najskuplje cijepljenje koje su imali''

Tirolske vlasti navode da autocestom A12 svakodnevno prolazi četiri do pet tisuća kamiona, što je jedan od najprometnijih prometnih pravaca između juga i sjevera Europe.