Skijalište u Austriji, ilustracija
Skijalište u Austriji, ilustracija Foto: Afp

Slučajevi zaraze „južnoafričkim" mutiranim sojem koronavirusa bilježe se po čitavoj Austriji, a ne samo u Tirolu, javljaju u srijedu austrijski mediji.


Prvi slučaj zaraze koronavirusom tipa B.1.351, koji je prvi put zabilježen u Južnoj Africi, pronađen je u Beču kod pacijenta koji je povratnik s odmora na Kilimandžaru, rekao je bečki vijećnik za zdravstvo Peter Hacker.

Vezani članci Qantasov zrakoplov Vlastita zemlja ih odbila zbog straha od korone: Sada su se konačno vratili kući, ali ono što su morali pritom napraviti rijetko se viđa Željka Karin Iz Splita stiže poruka: ''Niti ove brojke ne zadovoljavaju i još nismo mirni''. Gospođa Katarina je milijunta cijepljena osoba u Hrvatskoj

Daljnji slučajevi izvan Tirola, koji slovi kao žarište širenja mutiranog južnoafričkog virusa, zabilježeni su kod nekoliko vojnika stacioniranih u Štajerskoj.

Jedan od vojnika dolazi iz okruga Schwaz u Tirolu, koji slovi kao žarište zaraze tzv. južnoafričkim virusom.

Do sada je taj virus pronađen kod 293 zaražene osobe u Tirolu, dok sumnja u zarazu mutiranim virusom postoji kod još 129 pacijenata.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober naložio je masovna testiranja u pogođenim regijama i susjednim okruzima.

Austrijska vlada početkom tjedna izdala je upozorenje protiv putovanja u saveznu pokrajinu Tirol.

Unatoč praktičnoj zabrani dolaska stranih turista, skijališta u nekim dijelovima Austrije bilježe popunjene kapacitete između 85 i 90 posto.

Bez obzira na relativno lošu epidemiološku situaciju, Austrija je od ponedjeljka popustila stroge mjere zatvaranja te je od sada dopušten rad muzejima, maloprodaji i frizerima.

Vlada u Beču istodobno je pooštrila kontrole na granicama.