Austrija od idućeg tjedna popušta mjere
Austrija od idućeg tjedna popušta mjere Foto: Afp

Austrija će idući tjedan ublažiti lockdown i prijeći na policijski sat te otvoriti škole, trgovine, muzeje, galerije i zoološke vrtove.


"Epidemiološki je problem jasan. Najsigurnije bi bilo ostati u lockdownu", rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za medije nakon sastanka sa znanstvenim stručnjacima, utjecajnim pokrajinskim guvernerima i oporbenim strankama.

U školske klupe od 8. siječnja vratit će se učenici koji su negativni na testu za koronavirus, a oni koji se ne mogu ili ne žele testirati nastavu će pratiti od kuće.

Koronavirus, ilustracija Zdravstveni sustav pred kolapsom? Austrija i Njemačka ponudile pomoć: "Imperativ je europske solidarnosti spašavati ljudske živote brzo i bez birokracije"

Osnovnoškolci u prva četiri razreda ići će od ponedjeljka u škole svaki dan. Oni stariji, od petog do osmog razreda i srednjoškolci, bit će podijeljeni u dvije grupe: grupa A u školu će ići ponedjeljkom i utorkom, grupa B srijedom i četvrtkom, dok će petkom svi učiti online, piše bečki Der Standard.

Radnje će ponovno otvoriti i frizeri, kozmetičari i pružatelji sličnih usluga, a korisnici će na ulasku morati predočiti negativan test ne stariji od 48 sati.

Prosvjed u Austriji Na prosvjedu protiv koronamjera u Austriji sudjelovalo 10.000 ljudi, policija objavila koliko ih je uhićeno

Najavljene su veće kontrole nošenja maski, a za one koji ih ne nose kazne su povećane s 20 na 90 eura.

Dopuštena su i privatna druženja osoba iz dva različita kućanstva, no ona se moraju prekinuti u 20 sati jer tada počinje policijski sat koji traje do 6 ujutro.