Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preopterećen sustav

Tuga u Japanu: Više bolnica odbilo primiti trudnicu s koronom, izgubila je bebu u osmom mjesecu trudnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trudnica u mjestu Kashiwa u prefekturi Chiba bila je nekoliko dana pozitivna na koronu kad joj se stanje pogoršalo. Više bolnica odbilo ju je primiti. Izgubila je bebu nakon što je prerano rodila kod kuće.

Žena u tridesetim godinama bila je trudna 29 tjedana. Osjetila je simptome COVID-19 11. kolovoza, a stanje joj se pogoršalo nekoliko dana kasnije. Lokalni dom zdravlja i ginekolog su joj 15. kolovoza pokušali naći smještaj u nekoj od bolnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Trudnica, ilustracija (FOTO: Profimedia/Ilustracija) tuga u srbiji Umrla trudnica zaražena koronom: "Darko, teško mi je. Jako mi je loše... bebu ne osjećam"

Kontaktirali su više medicinskih ustanova koje mogu primiti trudnicu pozitivnu na koronavirus, no bez uspjeha. Zbog preopterećenosti sustava - za nju nije bilo mjesta. Ni jedna bolnica nije imala slobodnih kreveta.

Trudnica je u utorak dobila grčeve i počela krvariti, krenuli su trudovi. Kod kuće je prerano rodila dječaka, a novorođenče je, bez bolničke opreme i njege, preminulo ubrzo nakon toga.

Hitnoj službi trebalo je 45 minuta da prevezu ženu i bebu u bolnicu gdje su liječnici mogli samo proglasiti smrt djeteta.

"Postoje mnogi slučajevi u kojima je teško pronaći smještaj u bolnici, ne samo za trudnice, nego i za ostale bolesnike, zbog zdravstvenog sustava koji je pod iznimno velikim pritiskom", rekao je jedan od dužnosnika u gradskom centru za javno zdravstvo, piše JapanTimes.

Guverner Chibe Toshihito Kumagai kazao je nakon tog događaja da situaciju shvaća "vrlo ozbiljno". Nakon smrti novorođenčeta, Sveučilišna bolnica Chiba odlučila je dio kreveta u svojem perinatalnom medicinskom centru prenamijeniti posebno za zaražene trudnice i rodilje.

Gradske vlasti Tokija objavile su da su im bolnice prepune bolesnicima oboljelima od COVID-19. U tom je gradu trenutno više od 24 tisuće zaraženih na kućnoj njezi, a u prva dva tjedna kolovoza njih 1414 je trebalo biti hospitalizirano, no za njih nije bilo mjesta u bolnicama.

Posljednjih dana Japan bilježi više od 20 tisuća slučajeva dnevno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene