Škole nakon mjesec i pol otvorile svoja vrata, mali odaziv učenika
Škole nakon mjesec i pol otvorile svoja vrata, mali odaziv učenika Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Nakon odluke Vlade da danas počinje nastava u školama za djecu nižih razreda zagrebački Ured za obrazovanje donio je odluku da se nastava u zagrebačkim školama neće izvoditi. Stigla je i reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.


11. svibnja počinje nastava za djecu nižih razreda čiji roditelji rade. Ali ne i u Zagrebu. Gradski je ured objasnio da će se u zagrebačkim školama djeca samo čuvati, a nastave neće biti. Nastavu će pratiti online.

Vezani članci Djeca ispred zagrebačke Osnovne škole Nikole Tesle - 2 Grad Zagreb nastavlja rat s Divjak: ''Škole ne trebaju slijediti njezine usmene upute, nisu u skladu s preporukama'' Blaženka Divjak i Lana Ružičić Divjak se žestoko obrušila na Zagreb: ''Da se pitalo njih, računali bismo na grah''. Pogledajte kako je odgovorila hoće li se učlaniti u HDZ

"Zaštita prava na dostupnost obrazovanja svima, pod jednakim uvjetima, kao i zaštita drugih dječjih prava i interesa, no prije svega, njihova zdravlja i sigurnosti, prioriteti su Grada Zagreba. Stoga je jedino logično da zagrebački učitelji nastave s nastavom na daljinu za sve učenike iz svog razrednog odjela, pa i za one koji će od 11. svibnja biti zbrinuti u školama", stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnik Ureda Ivica Lovrić.

Objašnjavaju da su naputak donijeli na sastanku ravnatelja osnovnih škola i predstavnika Gradskog ureda za obrazovanje 7. svibnja.

"Spomenuti naputak rezultat je činjenice da su preporuke resornog ministarstva diskriminatorne te ne poštuju Ustav Republike Hrvatske, kao ni prava i interese djece", napisao je Lovrić u odgovoru za Index. Objašnjava da je činjenica da će u škole u Zagrebu doći samo 5 posto djece, a u škole u Hrvatskoj tek 3 posto djece, eklatantan primjer kršenja prava djece na jednako obrazovanje. Napominju i da škola preko televizije ni pedagoški ni obrazovno nije prihvatljiva niti odgovarajuća alternativa za redovnu nastavu.

''Gradski ured nema takve ovlasti, tako da smatramo odluku potpuno neprihvatljivom. Odluka Vlade je jasna, učenici se vraćaju na nastavu'', odgovorili su za DNEVNIK.hr iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju