Blaženka Divjak
Blaženka Divjak Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odbacila je kritike kako će škole koje od ponedjeljka počinju s nastavom zapravo biti "čuvaonice" za onu djecu čiji se roditelji ne mogu drugačije organizirati.


"Proučite što je Ministarstvo obrazovanja objavilo. To nije čuvanje djece, to je podučavanje. U školama će se održavati nastava. Dali smo jasnu uputu koja djeca mogu ići u školu, vodeći se prvenstveno njihovim zdravstvenim stanjem", rekla je Divjak.

Vezani članci Krunoslav Capak Capak: "Prošli tjedan ugradio sam četvrti stent. Kad će se epidemija smiriti? Mislim da za dvije godine" Testiranje na koronavirus - 3 Imamo 520 novozaraženih: Više županija bilježi značajan postotak pozitivnih, jedna iznenađujuće ima nulu

Sindikat hrvatskih učitelja jučer je zatražio odgodu otvaranja škola do ispunjenja svih nužnih preduvjeta i pritom pozvao nadležne na žurno postupanje, s obzirom na to da je do otvaranja škola ostalo još samo nekoliko dana, a ključni problemi nisu ni približno riješeni.

SHU u pismu poziva premijera Andreja Plenkovića, ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da još jednom preispitaju odluku o otvaranju škola 11. svibnja, odnosno odgode njezinu provedbu do ispunjenja svih nužnih preduvjeta, poručujući da je sve osim ljudskih života nadoknadivo.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja nepromišljenim i neodgovornim postupanjem učinilo je odgojno-obrazovne ustanove nedostupnima velikom broju učenika i pretvorilo škole u čuvališta djece sukladno ekonomskom i obiteljskom statusu roditelja. Roditelji iz čitave Hrvatske potpisuju izjave u kojima se navodi da šalju djecu u škole na vlastitu odgovornost. Ministarstvo nije bilo sposobno niti poslati jedinstvene obrasce pa se roditelji u velikom broju javljaju nezadovoljni načinom odabira učenika koji se mogu vratiti u školske klupe", tvrdi SHU. (Hina/D.I.)