Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

U Sloveniji su u posljednja 24 sata s 5596 testova potvrđene 1302 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica COVID-a umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska vlada, koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mjera protiv COVID-a.


''Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje'', rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin. Dodao je da se ne može govoriti o pojedinim žarištima jer je virus raširen u cijeloj zemlji.

Budući da se ocjenjuje da je jedan od uzroka presporog stišavanja epidemije nepridržavanje epidemioloških mjera, vlada je u parlament uputila prijedlog izmjena zakona o epidemiji kojim zahtijeva drastično povećanje kazni za prekršitelje, pa bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 eura s 400 eura, koliko su iznosile u proljeće.

Oporba smatra da je takvo sankcioniranje neproporcionalno i traži da vlada uspostavi bolju komunikaciju s građanima. Kako prenose slovenski mediji, epidemiolozi ipak vide pozitivan pomak, a to je činjenica da je prije sedam dana broj novih dnevnih zaraza bio veći - 1391. Osim toga, smanjen je i udio pozitivnih testova pa sada iznosi 23 posto, dok se prošlog tjedna kretao i do 30 posto.

S druge strane, epidemiologe zabrinjava to da je unatoč svim restriktivnim mjerama broj novih zaraza i dalje visok, da se povećava broj hospitaliziranih, ali i broj umrlih.

Koronavirus u Sloveniji Slovenija dopustila udaju u "hitnom slučaju": "To je da se konzervativnu baku ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete - nedonošče"

Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Slovenija uvodi strože mjere: Zabranjena sva okupljanja osim članova zajedničkog kućanstva, obustavlja se javni prijevoz, promjene i na granicama

Za razliku od prvog vala epidemije na proljeće kad je bilo 108 mrtvih, njihov broj sada je dosegnuo 1156. Virus je prodro u gotovo sve domove za starije i nemoćne, dok je u prvom valu zahvatio samo svaku desetu takvu ustanovu.

Po podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, broj aktivnih slučajeva zaraze virusom trenutačno je 20.337, 14-dnevna incidencija iznosi 970, a i dalje se povećava broj onih koji traže pomoć u bolnicama. U bolnicama je trenutačno 1299 pacijenata, od toga 204 na odjelima intenzivne njege.